Dronning Margrethe hilste folket i pysjamas

Feiringen av danske dronning Margrethes 75-årsdag startet med at hun hilste folket fra balkongen på Fredensborg slott. NRK.no sender fra feiringen i Danmark.

Dronningen vekkes med kanonskudd og sang

FØLG FEIRINGEN DIREKTE: Torsdag fyller dronning Margrethe av Danmark 75 år. I den anledning strømmer kongelige fra hele Europa til København i dag for å feire den store begivenheten.

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe har sittet på tronen i 43 år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Selv om feiringen av den danske dronningens fødselsdag allerede har pågått i over en uke, er det i dag, 16. april, hun fyller 75 år.

Den offisielle delen av feiringen startet klokken halv ni på morgenen, da hun etter tradisjonen mottok folkets hylles Amalienborg slott, bare iført pysjamas.

Hun hilste folket alene fra vinduet, ettersom hennes mann, prins Henrik, har fått influensa og ikke kan være med på bursdagsfeiringen.

Den tradisjonelle morgenvekkingen skjedde etter at dronningen onsdag kveld ble feiret med en gallamiddag på Christiansborg Slott.

Dronning Margrethes 75-årsdag ble markert med gallamiddag på Christiansborg Slott onsdag kveld.

Ny tur på balkongen

Etter at dronningen er blitt vekket skal hun klokken 12.00 ut på balkongen på Amalienborg slott.

Der skal hun etter planen vise seg sammen med familien før hun blir kjørt med hest og vogn til Københavns Rådhus der det skal være en større mottakelse.

Siste post på dronningens fødselsdagsprogram blir en ny gallamiddag, men denne gang på Fredensborg Slott med 230 personer til stede.

Dronning Margrethe i vogn

Dronning Margrethe ble forrige onsdag feiret i Århus og kjørt gjennom byen i åpen vogn sammen med Prins Henrik. Torsdag skal hun kjøres på samme måte gjennom Københavns gater.

Foto: HENNING BAGGER / AFP

Fikk kritikk for jubileumsintervju

Den danske dronningens 75-årsfeiring har ikke vært helt smertefri.

Dronningen høstet kritikk etter at hun i et jubileumsintervju med Berlingske Tidende sa at Danmark skulle sette krav til innvandrerne.

– Vi skal ta godt imot, men vi skal også fortelle hva vi forventer. For det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gjøre plass til dem, men de skal også forstå hvor de er kommet hen i verden sa dronningen i intervjuet.

Dronning Sonja ikke til stede

Kong Harald og kronprinsparet var med på gallamiddagen i går og skal også være med på dagens middag

Dronning Sonja, som er blant dronning Margrethes beste venninner, er ikke med på fødselsdagsfeiringen.

Hun er i New York der hun i dag skal åpne utstillingen «Prize Prints: The Queen Sonja Print Award». Det blir første gang dronningen stiller ut egne verk i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt