Dronning Elisabeth II hentet frem Oslos juletregave i juletalen

LONDON (NRK): Britenes dronning Elisabeth II nevnte den årlige juletregaven fra Oslo i sin juletale til folket. Talen handlet om å finne håp i mørke tider.

Dronning Elisabeth II under juletalen 2015

Den britiske dronningen trakk frem den norske julegranen som et lys i mørke tiden.

Foto: POOL / Reuters

I et år der verden opplevde flere større terrorangrep, både under terroraksjonene i Paris og i Tunisia, valgte den britiske monarken å snakke om håp eller lys i mørke tider.

Dronningen åpnet talen med å si at få ting bringer så mye glede som lysene fra et juletre, før hun påpekte at nettopp juletreet ble gjort svært populære av hennes tippoldeforeldre, dronning Victoria og prins Albert. En tippoldemor som for øvrig er den monarken som inntil i år var den lengst sittende på tronen.

Et år med mørke øyeblikk

Dronning Elisabeth II fortsatte med å bruke juletreet som et viktig symbol gjennom talen. Blant annet som et sted der folk samles for å reflektere over året som har gått. Et år, sa dronningen, som utvilsom har hatt sine mørke øyeblikk.

Det norske juletreet på Trafalgar Square London

Årets juletre på Trafalgar Square. Oslo kommune gir hvert år et tre i gave til London. Det første treet ble gitt i 1947.

Foto: Espen Aas / NRK

Likevel, påpekte dronningen og siterte Johannes-evangeliet:

«Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.»

Hvorpå dronningen minnet at de år var 70 år siden freden kom til Europa, og at det kom en spesiell gave fra Norge:

– Da krigen var over, begynte Oslos innbyggere å sende en årlige gave i form av et juletre til Trafalgar Square. Det har 500 lys og det nytes ikke bare av kristne, men av folk fra all trosretninger og de som ikke tror. I toppen står en skinnende stjerne som representerer Bethlehemsstjernen.

Valgte å være personlig

Til tross for at talen hovedsakelig handlet om samfunnet, og om verden, var også dronningen personlig. Hun kom inn på at hun selv fyller 90 i året som kommer.

– Jeg ser frem til et travelt 2016, og jeg har blitt advart om at jeg nok kommer til å få «Happy birthday» sunget for meg både én og to ganger.

Den britiske monarken har to fødselsdager, sin egentlige som er 21. april, men som kun markeres privat, og den offisielle som alltid feires i juni da det er bedre vær.

Dronningen fikk også et nytt oldebarn i år, nemlig prinsesse Charlotte som ble født 2. mai.

– En av gledene ved et langt liv er å se sine barn, så sine barnebarn og så sine oldebarn hjelpe til med å pynte juletreet. I år fikk min familie et nytt medlem som får delta i gleden.

Dette var den 64. julehilsenen fra Dronning Elisabeth til nasjonen og Samveldelandene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel planlegger Gaza-invasjon

Israel avviser et våpenhvile-forslag fra palestinerne. Samtidig legger den israelske hæren planer for en ny bakkeinvasjon av Gazastripen.