Hopp til innhold

Stort droneangrep mot Moskva

Flere titalls droner angrep i dag tidlig den russiske hovedstaden Moskva. Et angrep rettet mot sivile for å provosere sier president Putin, etter at hans residens kan ha vært et av målene for angrepet.

NRKs reporter Morten Jentoft oppdaterer om dronangrepet som skal ha rammet Moskva natt til tirsdag 30. mai.

HER SMELLER DET: En video skal vise angrepet mot Moskva tirsdag.

Bare et par timer etter at den ukrainske hovedstaden Kyiv ble utsatt for et stort drone- og missilangrep, kom den russiske hovedstaden under ild.

I tre døgn har russiske våpen haglet inn mot Kyiv. Dette kan ha vært svaret fra Ukraina.

Minst én video viser en drone som blir ødelagt i en eksplosjon i luften. Den skal ha blitt truffet av et russisk forsvarsvåpen.

Stillbilde fra video som skal vise en av dronene som ble brukt under angrepet mot Moskva 30. mai

STORE, MED VINGER: Stillbilde fra en video som skal vise en av dronene som var med på angrepet mot Moskva tirsdag morgen.

Foto: Telegram/Twitter

Angrep mot Putins residens?

Guvernøren i Moskva fylke, Andrej Vorobjov sier at fem av dronene ble skutt ned i området ved Rybljovskoje sjosse. Dette er i et område der mange av Russlands rikeste bor.

Her ligger også residensen til Novo-Ogarjovo til president Vladimir Putin, der han tilbringer en stor del av sin tid, når han ikke er på sitt kontor i Kreml i sentrum av Moskva.

Aleksander Khinstein, som sitter i det russiske parlamentet, skriver på Telegram at han har opplysninger om at en av dronene har falt ned ikke langt fra president Putins residens.

Putin: Ukraina vil skremme oss

Den russiske presidenten Vladimir Putin skal ha vært holdt løpende orientert om angrepet på Moskva.

Han sier tirsdag ettermiddag til Ria Novosti at hensikten med angrepet var å skremme russere og at det hele bare kan beskrives som ett angrep rettet mot sivile. .

–Målet er å provosere oss sier Putin, som la til at det russiske antiluftforsvarssystem fungerte godt, selv om det mulig med forbedringer sa Putin.

Putin mener tirsdagens angrep var et svar på et russisk angrep på anlegg tilhørende den ukrainske etterretningstjenesten i Kyiv.

Han sa også at det var Ukraina som startet krigshandlingene i 2014.

Hverken bekrefter eller avkrefter

Ukrainske myndigheter har ikke tatt på seg ansvaret for angrepet. Ukrainerne har som vane å gli unna spørsmål om de angriper inn i Russland. Det kan være tilfelle nå også.

President Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver Mykhailo Podolyak sa i et TV-program tirsdag morgen at kanskje dreier det seg om noen av de dronene som Russland har sendt inn mot Ukraina, som har endret retning.

Han sier at ukrainerne ser på dronene i Moskva med stor fornøyelse, og antar at det vil komme flere. Samtidig nekter han for at Ukraina står bak.

Kan være det største til nå

Den russiskspråklige avisa Meduza hevder i sosiale medier at så mange som 32 droner var involvert i angrepet. Dette tallet er ikke bekreftet.

Meduza skriver videre at tre av dronene skal ha truffet bolighus, og minst to personer skal være skadet. 19 av dronene skal være skutt ned av det russiske luftforsvaret, mens 10 har falt på bakken.

Stemmer tallet fra Meduza, så er dette det klart største, kjente, droneangrepet mot Russland til nå i krigen.

Liten sprengkraft

Flere videoer viser den samme type drone. De har vinger og beveger seg relativt sakte over himmelen.

– Det ser ut til at dronene er av samme type som de som ble benyttet mot Krasnodar. De skal ha hatt KZ-6 som stridshode, skriver analytikeren Rob Lee ved Foreign Policy Research Institute.

KZ-6 er et gammelt sovjetisk stridshode med 1,8 kilo sprengstoff. Det er ment for å slå hull i forsterkede strukturer slik som bunkere.

Angrepet mot Krasnodar skjedde for to dager siden. Det var rettet mot en oljeinstallasjon, skriver Reuters.

Drones reportedly hit buildings in Moscow

SKADET: En av bygningene som fikk skader under angrepet mot Moskva tirsdag morgen.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Bekrefter

Borgermesteren i Moskva, Sergei Sobyanin, bekrefter på Telegram at angrepet førte til ubetydelig skader på noen bygninger. Ingen personer ble alvorlig skadet, skriver Sobyanin.

Ordføreren la til at beboerne i to bygninger var blitt evakuert.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder det var åtte droner involvert i angrepet. Videre hevder departementet at fem av dem ble skutt ned. De tre siste skal ha blitt styrt ut av kurs ved hjelp av elektroniske forsvarsmidler.

Departementet kaller dronene ukrainske terrorangrep.

Stoltenberg: Ukraina har rett til å forsvare seg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier til NRK at utgangspunktet er at «dette er et storstilt militært angrep på et selvstendig land, Ukraina».

– Ukraina har rett til å forsvare seg. Nato-landene støtter Ukraina i deres rett til selvforsvar sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt