NRK Meny
Normal

Økte droneangrep i Pakistan skulle stanse terroristene

De siste ukene har Vesten økt sine angrep med droner over Pakistan. Grunnen er at vestlig etterretning skal ha avdekket terrorplaner mot europeiske mål.

Droneangrep i Tappi, nær den afghanske grensen

Droneangrep i Tappi, nær den afghanske grensen. USA skal ha økt sine droneangrep den siste tiden, for å stanse terrorplaner mot Europa.

Foto: STR/PAKISTAN / REUTERS

Ifølge Sky News' utenriksredaktør, Tim Marshall, har sikkerhetstjenester avdekket terrorplaner som involverte flere europeiske byer.

Planen til gruppen, som skal være knyttet til Al Qaida, skal ha vært å ta gisler i London og andre europeiske storbyer, for så å drepe dem én etter en - lik «Mumbai-angrepene» i 2008.

Les mer: – Stansa «Mumbai-liknande» angrep mot europeiske byar

Den pakistanske terrorgruppen Lashkar-e-Tauba drepte 166 mennesker i en rekke angrep i den indiske byen Mumbai.

Terrorangrepene i Mumbai november 2008

Gruppen skal ha planlagt angrep lik terroren i Mumbai i november 2008.

Foto: AFP/Lorenzo Tugnoli, REUTERS/Stringer (INDIA), Stringer/India, AFP/Indranil Mukherjee

– Har drept terrorleder

Ifølge Marshall var planene som nå er avdekket «avanserte, men ikke nært forestående».

Amerikanske myndigheter skal ha økt sine angrep med førerløse fly, såkalte droner, mot Al Qaida-tilknyttede militante den siste tiden. De kan ha drept en seniorleder av gruppen, skriver Sky News.

De ønsket ikke å forteller om hvilke spesifikke mål terrorgruppen skal ha planlagt å utføre angrepene mot, men bekrefter at droneangrepene skal ha vært et middel for å forstyrre planene til terrorgruppen.

– Jeg har grunn til å tro at flere av disse droneangrepene var ment for lederne av denne planen, som hadde en Al-Qaida-tilknytning, og mulig en form for tilknytning til Taliban med planer tiltenkt Europa, forteller Marshall.

Han antyder at grunnen til at terrortrusselen ikke har økt med disse planene, er fordi dronene har tatt livet av flere av disse lederne.

– Minst 20 droner på én måned

CIA i USA skal ha avfyrt minst 20 droner den siste måneden i Pakistans stammeområder som grenser mot Afghanistan.

Ifølge New America Foundation er det det største antall angrep på en måned på de siste seks årene. Det skriver The Guardian.

Fire personer skal ha mistet livet i de siste angrepene som ble gjennomført på mandag, blant dem en seniorleder av Al Qaida.

– Frykten for terror øker

Sist gang Storbritannia høynet terrornivået i landet var i januar. Myndighetene satt trusselnivået til «alvorlig».

I september uttalte lederen for den britiske etterretningstjenesten MI5, Jonathan Evans, at det fortsatt fantes en mulighet for at et dødelig angrep i Storbritannia kunne finne sted.

I Frankrike har det de siste fire ukene vært fire bombetrusler mot mål i Paris.

Innenriksminister Brice Hortefeux uttalte senest sist uke at Frankrike kunne stå overfor en reell terrortrussel grunnet et tilbakeslag fra Al-Qaida-militære i Nord-Afrika.

Han sa frykten for et angrep fra terrorceller innad i Frankrike øker.

Les: Ingen bombe funnet på togstasjon i Paris
Les også: Nye bombetrugslar mot Eiffeltårnet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt