NRK Meny
Normal

Drittkastingen i gang

Hvert fjerde år, valgårene, står oktober i drittkastingens tegn i USA. Nå har John McCain og Barack Obama begynt å gå for strupene til hverandre.

Republikansk velger
Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Mandag kom den foreløpige toppen på angrepene, da Obama gjenoppfrisket det amerikanske folket på McCains rolle i en finans-skandale for to tiår siden.

Angrepene lover en het debatt når McCain og Obama møtes i sin andre av tre TV-debatter i morgen natt.

Også denne debatten sender vi selvsagt i vårt Nett-TV. Kom tilbake nrknyheter.no i morgen natt!

Barack Obama

Barack Obama.

Foto: JASON REED / Reuters

Keating Five-skandalen

Obamas stab la i dag ut en 13 minutter lang video om McCains rolle i Keating Five-skandalen i 1989, der fem senatorer ble anklaget for korrupsjon. McCain var en av senatorene - og den eneste republikaneren - som ble beskyldt for å ha hjulpet Charles H Keating, styreformannen for Lincoln Savings and Loan Association, da han ble etterforsket av Federal Home Loan Bank Board (FHLBB).

Lincoln Savings and Loan kollapset i 1989 og kollapsen kostet den amerikanske regjeringen 2 milliarder dollar. Omtrent 23.000 aksjonærer ble bedratt og mange eldre investorer mistet alle sparepengene sine.

McCain frikjent

I Senatets etikk-komité ble McCain siden frikjent for urederlighet ig han ble renvasket, men han ble også kritisert for dårlig dømmekraft siden han hadde vært i møte med FHLBB på Keatings vegne.

Om Obamas stab hadde lagt ut videoen om ikke McCains visepresidentkandidat Sarah Palin hadde beskyldt Obama for å "henge med" radikale William Ayers tidligere, er ukjent.

Men i stedet for å legge ut videoen i stillhet, har lenken til «dokumentaren» blitt sendt ut til millioner av mennesker. Episoden kalles "et vindu til McCains økonomiske fortid, nåtid og fremtid."

YouTube: Her kan du se videoen som Obamas stab har lagt ut for å sverte og knytte McCain til dagens finanssituasjon i USA.

– Gambler

På et valgmøte i North Carolina søndag sa Barack Obama at McCain og hans stab ikke bryr seg om å få USA på fote igjen, men er for opptatt med å sverte Obama.

– Senator McCain og hans medarbeidere gambler på å kunne distrahere velgerne med bakvaskelser og skitne angrep framfor å snakke med velgerne om substansielle ting, sa Obama.

– De vil heller ødelegge vår valgkamp enn å løfte landet opp igjen. Det er slikt man gjør når man har mistet grepet, har gått tom for ideer og merker at tiden er i ferd med å renne ut, fortsatte Obama.

Obama leder

Obama leder med noen få prosentpoeng over McCain på meningsmålingene, fire uker før valget . På Washington Posts siste måling får Obama 50 prosents oppslutning, mens McCain har 46 prosent.

På Gallups siste måling leder Obama med 50 prosent over McCains 43 prosent.

Tirsdagens debatt er den andre TV-sendte presidentkandidatdebatten. Her er det ikke satt opp temaer på forhånd. Temaer avgjøres av spørsmål fra salen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt