Hopp til innhold

Drikk kaffe, se døde mennesker

Drikker du mye kaffe er det mer sannsynlig at du hallusinerer eller føler ”tilstedeværelsen til døde mennesker”, viser ny forskning.

Kaffe
Foto: Chitose Suzuki / AP

I en studie ved Durham University i England ble 200 studenter spurt ut om deres koffein-vaner. Det kom fram at de som fikk i seg koffein tilsvarende syv kopper kaffe hver dag hadde tre ganger så stor sjanse til å oppleve noe utenfor sansene. ( Ekstrasensorisk persepsjon ).

Resultatene av forskningen er publisert i Personality and Individual Differences.

"Så ting som ikke var der"

Personer som deltok i studien fortalte at de ”så ting som ikke var der, hørte stemmer og følte tilstedeværelsen til døde mennesker.

Studien tok for seg koffein i mange former, inkludert kaffe, men også te, energidrikker med koffein eller piller.

- Dette er det første steget mot å se på de videre implikasjonene som er assosiert med hallusinasjoner, sier PhD-studenten Simon Jones som er hovedforfatter av studien.

Eldre dame

Det kan hende man bør droppe den syvende koppen.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Tidligere forskning satte lys på en rekke viktige faktorer, som trauma fra barndommen som kan føre til klinisk relevante hallusinasjoner. Gitt linken mellom mat og humør, spesielt mellom koffein og kroppens respons på stress, så virker det fornuftig å se hva et ernæringsmessig perspektiv kan tillegge forståelsen vår, sier Jones.

Når man er i en stresset situasjon frigjør kroppen et stoff som kalles kortisol , Mer av dette stoffet frigjøres hvis man nettopp har fått i seg koffein.

Det er denne ekstra dosen med kortisol som kan koble konsumet av koffein med en økt tendens til å hallusinere, mener forskerne.

- Stressa folk drikker mer kaffe

Dr Charles Fernyhough er medforfatter av studien. Han mener at det kan være at stressa folk drikker mer kaffe.

- En tolkning kan være at de studentene som lettere hallusinerer bruker kaffe til å takle opplevelsene sine.

Fernyhough mener det er mye forskning igjen før en kan etablere noen faste sannheter om temaet.

- Det krever mer arbeid å etablere hvorvidt koffein, og næring generelt har en påvirkning på hallusinasjoner som fører til bekymringer.
- Selv om koffein er ansvarlig for hallusinasjoner på en måte, så spiller det en liten rolle sammenlignet med andre faktorer i liver, sier Fernyhough til BBC .

Simon Jones legger til at det å oppleve hallusinasjoner ikke trenger å være et tegn på galskap.

- Hallusinasjoner er ikke nødvendigvis et tegn på en mental lidelse. Folk flest har hatt en opplevelse av å høre stemmer når det ikke er noen der, og omtrent tre prosent av befolkningen hører slike stemmer med jevne mellomrom.. mange av disse menneskene takler dette bra og lever normale liv.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne dronevideoen, som er delt av Volodymyr Zelenskyj på Twitter, skal vise den ødelagte demningen.

Demning sprengt i Ukraina: Ekspert meiner Russland har gitt opp offensive ambisjonar

Kakhovka-demninga i Kherson-regionen har sprengt natt til tysdag. Begge sider av krigen skuldar på kvarandre for øydeleggingane.