Normal

Drepte russere i Mali hadde gjennomført oppdrag for det norske forsvaret

Seks av de russiske statsborgerne som ble drept under terrorangrepet i Mali fredag i forrige, var i landet etter oppdrag for det norske forsvaret. De hadde fraktet materialer og utstyr med fly fra Norge, som skulle brukes av den norske FN-styrken i landet.

Terror i Mali

19 mennesker ble drept under terrorangrepet i Mali 19. november. Seks av dem var russiske statsborgere.

Foto: Harouna Traore / Ap

Det var tidlig om morgenen 20. november at to terrorister slo til mot Raddisson-hotellet i den maliske hovedstaden Bamoko.

Før sikkerhetsstyrker fikk kontroll over situasjonen var 19 personer døde, seks av dem var russiske statsborgere som tilhørte mannskapet på et fly tilhørende Volga Dnepr Airlines.

Fra Gardermoen til Mali

Flyet var av typen Antonov AN-124, verdens største operative transportfly, og hadde tatt av fra Gardermoen med en last av blant annet bygningsmaterialer.

Det viser seg nå at dette var en last som var bestilt av det norske forsvaret og skulle brukes av den norske FN-styrken i Mali, forteller pressetalsmann ved forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen til NRK.

– Det hadde som oppgave å frakte materiell ned til Mali i forbindelse med det FN-oppdraget som Norge er en del av i landet. Norge deltar i et multinasjonalt samarbeid der flere land har gått sammen om å dele luftfraktkapasitet. Dermed sikrer vi at vi får fraktet det materiell vi trenger på en mest mulig effektiv måte, sier Moen.

Det var et mannskap på 12 om bord på Antonovflyet, og seks av dem overlevde terrorangrepet, mens seks altså ble drept. De er ifølge flyselskapet nå fløyet tilbake til Russland.

Antonov 124

Fly fra selskapet Volga – Dnepr airlines er mye brukt i forbindelse med internasjonale hjelpeoperasjoner

Foto: LAURENT GILLIERON / Ap

Norge har ikke noe ansvar overfor de etterlatte

– Vi fordømmer selvfølgelig handlingene sterkt, dette er svært trist. Men når det gjelder oppdraget som flyselskapet hadde for det norske forsvaret, så var det avsluttet etter at lasten var levert på flyplassen i Bamoko. Vi har stor medfølelse for de pårørende, men vi har ikke noe ansvaret overfor de pårørende i og med at oppdraget var avsluttet, sier Moen.

– Men hva gjør dere overfor flyselskapet og de etterlatte i Russland?

– Vi er nå i en prosess om hvordan vi kan vise vår respekt overfor de etterlatte, og det kan komme til å ta noen dager. Men vi mener at vi utover dette at ikke har noe ansvar overfor dem, sier Moen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt