NRK Meny
Normal

Drepte 75 for å ta fjellhule-leir

Pakistanske styrker har tatt kontroll over en viktig Taliban og Al Qaida-leir dypt inne i fjellene ved grensen mot Afghanistan. 75 opprørere mistet livet i kampene som endte med at hæren tok kontroll.

Pakistanske soldater ved Damadola

Pakistanske soldater står utenfor en av hulene ved Damadola.

Foto: A Majeed / Scanpix/AFP

I dag fikk journalister i området en omvisning i leiren, som består av 156 huler i fjellet. Hulene er gravd ut i løpet av de fem og sju siste årene.

Bodde i hulene i lang tid

Den pakistanske hæren har de siste månedene trappet opp kampen mot de islamistiske opprørerne i området - ifølge nyhetsbyrået AFP etter press fra amerikanske militærledere som ønsker å knekke Taliban og Al Qaida i Pakistan slik at de ikke lenger tar seg inn i Afghanistan for å angripe soldater fra USA.

Pakistansk soldat inn i en hule ved Damadola

Soldatene fant 156 huler gravd ut i fjellet.

Foto: A Majeed / Scanpix/AFP

Generalmajor Tariq Khan fulgte i dag journalistene rundt i fjelleiren i Damadola-området, og fortalte at den ble brukt som opprørernes hovedkvarter frem til soldatene kom seg inn.

Ifølge Khan var det egyptere, usbekere, tjestsjenere, afghanere og pakistanere blant opprørerne som ble drept i kampen om leiren. Journalistene ble vist rundt i hulene og fikk se puter og madrasser, noe som tyder på at folk bodde her over lang tid av gangen.

«Verdens farligste område»

Ifølge Khan er det første gang siden Pakistans uavhengighet i 1947 at uniformerte pakistanske soldater nå reiser flagget i Damadola-området. Damadola ligger i Bajaur-provinsen, og var stedet for et amerikansk droneangrep i 2006, da de jaktet på Al Qaidas nestkommanderende Ayman Al-Zawahiri. Han kom seg unna.

En topphemmelig amerikansk drone-krig med mål å drepe ledere i Al Qaida og Taliban, har tatt livet av over 800 mennesker siden august 2008, ifølge AFP. Drone-angrepene - bombing fra førerløse fly - er kontroversielle, men et viktig våpen i USAs strategi for å beseire Al Qaida i Afghanistan.

Under press fra USA har også Pakistanske myndigheter trappet opp krigføringen mot islamistiske opprørere på den nordvestlige grensen mot Afghanistan - området som USA kaller «verdens farligste område».

Generalmajor Khan mener området er strategisk viktig i tillegg til farlig, fordi det forbinder Pakistans Chitral-provins, Afghanistan, hovedveien til Kina og den nordvestlige Swat-dalen, der Taliban står sterkt.

Pakistanske soldater inne i en hule ved Damadola

Puter og madrasser er tegn på at det bodde opprørere i hulene i lang tid av gangen.

Foto: A Majeed / Scanpix/AFP

156 huler i forsvarsformasjon

Fjelleiren i Damadola består av 156 huler og er utformet som en forsvarsposisjon, opplyser Khan. Damadola-området er mellom fire og seks kvadratkilometer stort, og ligger omtrent to mil fra grensen til Afghanistan.

I tillegg til de 75 drepte opprørerne ble 76 arrestert og 364 tvunget til å overgi seg da hæren klarte å ta over leiren, men dødstallene er ikke helt sikre.

Siden 2008 er mer enn 2200 opprørere og 149 pakistanske militære drept i Bajaur-provinsen, ifølge oberst Noman Saeed. Både Saeed og Khan tror lederne nå har rømt til Afghanistan eller til Swat-dalen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt