Drept langs veikanten

Opprørere drepte minst 50 persiner i en ny blodig dag i Irak. Blant de drepte var 23 medlemmer av en ikke-muslimsk minoritet som ble henrettet langs veikanten.

Irakiske politimenn i Mosul, Irak
Foto: MAURICIO LIMA / AFP

Volden kommer etter at det amerikanske militæret har uttrykt at det vil fortsette med byggingen av en mur rundt Bagdads uroligste bydel.

Muren settes opp til tross for sterk kritikk fra innbyggerne i Bagdad og mange irakiske politikere.

 

Ofrene ble plukket ut av bussene

Ikke-muslimene fra jazidi-minoriteteten i Irak havnet i bakhold i nærheten av den viktige byen nord i landet, Mosul.

- Arbeidere var på vei fra arbeidet i en tekstil-fabrikk i Mosul, hjem til Bashika, øst for byen, forteller en politimann til nyhetsbyrået AFP.

- Flere væpnede menn stanset bussene med arbeiderne, valgte ut jazidi-medlemmene fra passasjerene og drepte dem deretter foran alle de andre, forteller politimannen.

Ofrene ble henrettet på et jorde rett ved veien.

Tre av jazidi-medlemme ble bare såret, og overlevde.

Bilbomber og likfunn i Bagdad

I Bagdad eksploderte to bilbomber i nærheten av en politistasjon og drepte 16 personer. I tillegg ble 95 personer skadet, opplyser sikkerhetskilder.

Bombene gikk av utenfor Al-Bayaa-politistasjonen sørvest i byen, og etterlot seg et enormt krater i veien. To bolighus ble ødelagt i smellet.

 

Muren i Bagdad
Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTERS

Elleve mennesker ble drept i andre angrep, ni av dem i hovedstaden. Politiet i Bagdad fant også likene av elleve menn som hadde blitt henrettet, forteller sikkerhetskilder.

Den vedvarende volden i Iraks hovedstad utøves til tross for en mer enn to måneder lang sikkerhetsopptrapping med mer enn 80.000 amerikanske og irakiske soldater på patruljer ute i gatene.

- Dette er Al Qaidas verk

Statsminister Nuri al-Maliki, som nå er i Egypt for å samle støtte til sikkerhetsplanen, insisterer på at den standhaftige voldsbruken i landet er Al Qaidas verk, ikke en felles fiendtlighet.

- Det er ikke en sekterisk krig i Irak, mener Maliki.

- Det som skjer er utelukkende Al Qaidas verk.

 

Iraks statsminister Nuri al-Maliki
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

60 amerikanere drept i april

Det amerikanske miltæret opplyser i dag at opprørere har drept fire soldater fra USA. Tallet for drepte amerikanske soldater når dermed 60 for april i år.

Det fortalte også at 15 militante som var linket til Al Qaida ble drept i luftangrep sør for Bagdad.

En amerikansk offiser annonserte også planene om å rekruttere mer enn 40.000 soldater til Iraks væpnede styrker i løpet av året. Rekrutteringen skal være en del av planen om å utvikle det irakiske militærets dyktighet, og ventes å koste over 14 milliarder dollar.

SISTE NYTT

Siste nytt