Tok imot norsk ebolapasient – nå reiser han til Sierra Leone

Andreas Gustavsen var med på å ta imot den norske ebolasmittede hjelpearbeideren på Gardermoen på tirsdag. Nå reiser han selv ned til Sierra Leone for Røde Kors.

Andreas Gustavsen reiser til Sierra Leone for Røde Kors

anestesisykepleier og ambulansesjåfør Andreas Gustavsen reiser i morgen til Sierra Leone for å hjelpe.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

For mens stadig flere europeiske land mistenker at de har pasienter som er smittet av ebola, så er situasjonen virkelig alvorlig i Vest-Afrika.

Reiser lørdag

– I utgangspunkter så meldte jeg meg fordi behovet er så stort og hjelpen er så begrenset at det er det riktige å gjøre nå å reise med Røde Kors, sier anestesisykepleier og ambulansesjåfør Andreas Gustavsen til NRK.

Hva blir annerledes der nede?

– Det blir til enhver tid å jobbe med beskyttelsesutstyr og det å måtte trekke seg ut av pasientbehandling før man er ferdig hvis tiden i drakt er i ferd med å gå ut. Men også det å måtte snu ryggen til trengende og syke blir annerledes enn det jeg er vant til.

I morgen reiser småbarnsfaren ned til Sierra Leone og blir kjørt seks timer ut av hovedstaden Freetown til Røde Kors sitt feltsykehus.

– For meg er det litt vanskelig å forberede meg på den mentale delen. Jeg har forsøkt å tenke gjennom det, men mye må jeg ta når jeg kommer ned. Jeg har snakket mye med familien som støtter meg i dette valget.

Tok imot på Gardermoen

Gustavsen var selv med å ta imot den norske hjelpearbeideren, som ble smittet av ebola i Sierra Leone, denne uken. Det skremmer han ikke.

– Det gjør det hele bare nærmere og at man må tenke gjennom situasjonen, men jeg blir ikke mer utrygg av det.

Ullevål universitetssykehus informerer i dag om at tilstanden til den norske kvinnen er stabil og at fått tilgang til utprøvende behandling.

Ebolaepidemien har tatt over 4000 liv til nå, opplyste Verdens helseorganisasjon fredag.

Den siste oppdateringen er fra 8. oktober og viser at det er registrert 8.399 smittetilfeller i til sammen sju land og at minst 4.033 av disse er døde.

Liberia er verst rammet av utbruddet, her er det registrert 2.316 døde, mens 930 er døde i Sierra Leone, 778 i Guinea, åtte i Nigeria og en i USA.
I tillegg er det registrert smittetilfeller i Spania, Senegal og Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt