NRK Meny
Normal

Drapstiltalte tilbake på åstedet der Kim Jong-nam ble forgiftet

De to kvinnene som er tiltalt for å ha drept Kim Jong-Uns halvbror var tirsdag tilbake på flyplassen i Kuala Lumpur med dommere og advokater på slep.

De to kvinnene som er tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam deltok tirsdag på en befaring på flyplassen der drapet fant sted.

ÅSTEDET: Doan Thi Huong (i blomstrete topp) og Siti Aisyah (t.h.) ble tirsdag ført tilbake til flyplassen med tung politieskorte.

Indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong står tiltalt for å ha drept halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un på flyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur i februar i år.

Tirsdag ble de to drapstiltalte kvinnene tatt med tilbake til åstedet i forbindelse med den pågående straffesaken mot dem, skriver nyhetsbyrået AP.

Kim Jong-nam

DREPT: Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam ble drept med nervegift på flyplassen i Kuala Lumpur i februar.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Rekonstruerte Kims bevegelser

Sammen med dommer, aktorat, forsvarsadvokater og representanter fra kvinnenes hjemland, ble de to tiltalte ledet inn på flyplassen, iført skuddsikre vester og omkranset av tungt bevæpnet politi.

I løpet av den tre timer lange rundturen gikk dommer Azmi Ariffin opp løypa Kim Jong-nam skal ha gått, og rekonstruerte bevegelsene til de to kvinnene, som ble fanget opp av sikkerhetskameraer på flyplassen.

Ifølge tiltalen skal de to kvinnene ha smurt nervegiften VX i ansiktet på Kim Jong-nam ved innsjekkingsskranken. Mens Kim oppsøkte hjelp hos helsepersonell, fanget sikkerhetskameraer opp kvinnene som hastet til toalettet for å vaske hendene.

På et tidspunkt måtte rundturen ta en pause fordi Aisyah brøt sammen i gråt. Etter pausen ble begge kvinnene fraktet videre i rullestol på grunn av utmattelse, opplyser Aisyahs advokat.

– Jeg tror besøket ved åstedet kan styrke påtalemyndighetens sak, fordi det lar dommeren følge kvinnenes spor og forstå hvorfor de tok veien de tok, sier aktor Wan Shaharuddin Wan Ladin til AP.

Hevder de ble lurt

Begge kvinnene har nektet straffskyld, og hevder de ble lurt av nordkoreanske agenter til å tro at de deltok i et skjult-kamera-program.

Aktoratet mener på sin side at kvinnenes atferd viser at de visste at de håndterte gift.

Så langt er Huong og Aisyah de eneste som er pågrepet i forbindelse med drapet.

Kim Jong-nam var den eldste sønnen til Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il, men var utstøtt fra familien og hadde levd utenlands i en årrekke da han ble drept.

Sørkoreansk etterretning mener angrepet var utført på oppdrag fra Kim Jong-un, som kan ha sett på sin eldre halvbror som en mulig rival.

Siden rettssaken startet i begynnelsen av oktober, har vitner forklart at Kim døde av akutt VX-forgiftning, og at spor av giften ble funnet både på Kim og på de to kvinnenes klær. En ekspert har også forklart hvordan VX-giften trygt kan vaskes av de første minuttene etter eksponering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt