Hopp til innhold

Drapsplaner mot dansk avistegner

Politiet i Danmark har i en større aksjon arrestert tre personer mistenkt for å ha planlagt drapet på en avistegner i Morgenavisen Jyllandsposten.

Karikaturtegning
Foto: DR

Kurt Westergaard var en av tolv tegnere som 30. september 2005 publiserte bilder av profeten Muhammed. Han tegnet profeten  med en tent bombe i turbanen.

Nett-TV: Skulle drepe karikaturtegner

To av de pågrepne er tunisiske statsborgere, den tredje er en 40-årig dansk statsborger.

Aksjonen ble gjennomført i 04.30 i natt i Århus-området, etter flere måneders overvåking av de anholdte.

– Det gjør meg sint at en ganske alminnelig dagligdags handling, som jeg har utført tusenvis av, skal misbrukes til å utløse et slikt vanvidd. Jeg har skjøtt mitt arbeid, og det gjør jeg fortsatt, sier Westergaard til jp.dk.

Tegningene skapte sterke reaksjoner i 2005 da danske flagg ble brent og danske selskaper boikottet i en rekke muslimske land.

Etter at tegningene utløste det som i danske medier har fått navnet Muhammed-krisen, har de tolv tegnerne levd med å være truet på livet. Trusselen skal imidlertig ikke ha vært så sterke som disse som nå har utløst aksjonen fra politiets etteretningstjeneste i Danmark.

For over tre måndeder siden fikk Westergaard beskjeden fra PET at planer forelå om at han skulle drepes i sitt eget hjem.

De mistenkte kjente til familiens hjem såpass godt at de hadde plantegning av bostedet.

I skjul

I tre måneder har Westergaard derfor stått under Politiets Efterretningstjeneste, PETs beskyttelse.

Han har blant annet sammen med sin kone bodd på ulike hemmelige adresser på grunn av trusselen. 

Da jeg kom hjem sto det tre livvakter med pistoler der. Vi fikk vite at vi måtte gjøre som vi ville, bare vi forsvant fra vårt hjem.

Kurt Westergaard / Jyllandsposten

Pågripelsene baserer seg på at PET i flere måneder har overvåket gruppen.

- PET har valgt å bryte inn i en tidllig fase for å avbryte videre planlegging og gjennomførelsen av et terrorrelatert drap, skriver Jacob Scharf i en pressemelding fra PET.

Sjefsredaktør i Jyllandsposten, Carsten Juste, er lettet over pågripelsene.

- Vi har i ledelsen i Jyllandsposten vært bekjent med saken i noen måneder, og vi har selvfølgelig vært bekymret og har tenkt mye på Kurt Westergaard, hans kone og familie, sier Juste til DR.

Tar avstand

Formann for Islamisk Trossamfund i Danmark Kassem Ahmad uttaler til Jyllandsposten at saken med tegningene er avsluttet og at trossamfunnet tar avstand fra de avslørte drapsplanene.

- Det tjener ikke vår sak at noen tar saken i egne hender. Saken skal håndteres gjennom juridiske instanser i Danmark og ikke gjennom selvtekt, sier formannen.

 - Det er ytringsfrihet i Danmark og vi har avsluttet saken, sier Ahmad.

Saken i Norge

Den kristne norske avisen Magazinet trykket tegningene 10. januar 2006. Redaktør Vebjørn Selbekk mottok over 20 drapstrusler etter publiseringen.

- Dersom vi ber om unnskyldning, beklager vi samtidig at vi har ytringsfrihet i Norge. Det mener jeg vil være galt, sa Selbekk i 2006.

4. februar samme år ble den norske og danske ambassaden i Syria stormet og satt i brann.