Drapsmysteriet: Brøytesjåføren som passerte idet skuddene falt har forsvunnet

Rettssaken mot dem som er tiltalt for drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov pågår i Moskva. Men vitnene dukker ikke opp.

Boren der Nemtsov ble myrdet

Det var her, midt i Moskva, den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble myrdet 27. februar 2015

Foto: Morten Jentoft

Et trangt venterom i lokalene til Moskvas krigsrett tirsdag formiddag. Det er lite som tyder på at om noen minutter skal rettssaken etter et av de mest omtalte politiske mord i hele verden de siste årene, starte.

Det er bare en håndfull journalister til stede, av TV-team er det bare NRK og den lille russiske internettbaserte kanalen Dozjd som er på plass.

Så kan en ny runde av rettssaken etter mordet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som fant sted seint om kvelden 27. februar 2015, starte.

Morten i rettsalen

Strengt vakthold da korrespondent Morten Jentoft tirsdag var til stede under rettssaken etter drapet på Boris Nemtsov

Foto: Morten Jentoft

Inne i rettssalen sitter fem tsjetsjenske menn inn i et glassbur.

Den ene, Zaur Dadajev, innrømmet kort tid etter drapet at det var ham som hadde skutt Nemtsov på en bro – bare et steinkast fra Kreml i hjertet av den russiske hovedstaden Moskva.

Mordet på Boris Nemtsov

Han sa han hadde gjort dette fordi Nemtsov hadde støttet det franske satiremagasinet Charlie Hebdos rett til å trykke tegninger og islamkritiske artikler, og fordi den russiske politikeren hadde uttalt seg negativt om Tsjetsjenia og presidenten Ramzan Kadyrov.

Seinere har Dadajev trukket tilståelsen og sagt at den kom under tortur.

Nå handler rettssaken mer om dem som ikke er til stede i rettssalen, enn om dem som etter alt å dømme blir dømt til lange fengselsstraffer en gang ut på våren 2017.

RUSSIA-NEMTSOV/

Zaur Dadajev fotografert da rettssaken etter mordet på Boris Nemtsov startet 3. oktober i år.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Russisk valgkamp – styrt fra Kreml

Ser lyspunkter for russisk opposisjon

Nemtsov var kritisk til Tsjetsenias president Kadyrov

Boris Nemtsov var en av politikerne som sto fram etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

Han var guvernør i det viktige fylket Niznij Novgorod, og var også en periode første visestatsminister i den russiske regjeringen.

Etter at Vladimir Putin overtok som president i 2000, ble Nemtsov en av hans sterkeste kritikere og en av dem som organiserte demonstrasjonene i Moskva i desember 2011.

Han var også svært kritisk til hvordan Ramzan Kadyrov med hard hånd styrte republikken Tsjetsjenia sør i Russland.

Vadim Prokhorov

Vadim Prokhorov er advokat for Boris Nemtsovs familie

Foto: Jurij Linkevitsj

– Alt som er kommet fram under rettssaken så langt viser at hvis vi skal komme til bunns i denne saken, må vi til Tsjetsjenia og kretsen rundt republikkens mektige president Ramzan Kadyrov sier advokat Vadim Prokhorov til NRK.

Han representerer Boris Nemtsovs familie i rettssalen, men har som bistandsadvokat begrenset mulighet til å påvirke gangen i rettssaken og ikke minst:

Hvem skal innkalles som vitner?

Stor demonstrasjon for å minnes Putins motstander

Drapstrusselvideo mot en av Russlands mest kjente opposisjonspolitikere

Vitner møtte ikke

– Det er svært frustrerende at russiske myndigheter ser ut til å ville stoppe alle forsøk på å få sentrale vitner innkalt, og nekter å gjøre noe for å få tak i dem som bestilte selve drapet sier Prokhorov.

Han viser først og fremst til sentrale personer i den tsjetsjenske Sever-bataljonen, en militær avdeling som Zaur Dadajev tjenestegjorde i.

Nå har riktignok dommeren i rettssaken innkalt Aslambek Delimkanov som vitne, men han møtte ikke opp i rettssalen tirsdag denne uken.

Lite tyder på at tsjetsjenske myndigheter kommer til å gjøre noe for at han skal dra til Moskva.

Ruslan Geremejev, som flere har pekt på som den som organiserte og skaffet penger til drapet på Nemtsov, har forsvunnet fra Tsjetsjenia og Russland.

Ifølge enkelte rykter oppholder han seg i De forente arabiske emirater.

Vanskelig å finne den fulle sannhet

Journalist Dmitrij Borko fra nettavisen Grani.ru har fulgt rettssaken tett, og mener også det er svært underlig at også andre sentrale vitner – som brøytesjåføren som passerte drapsstedet i samme øyeblikk som skuddene falt – har forsvunnet.

Ifølge aktoratet har vært umulig å få ham til å stille i rettssalen.

Dmitrij Borko

Journalisten Dmitrij Borko mener det er mange vitner som burde vært innkalt til rettssaken etter mordet på Boris Nemtsov

Foto: Jurij Linkevitsj

– Jeg tror ikke vi i løpet av denne rettssaken klarer å finne og å få dømt dem som organiserte drapet sier Borko til NRK.

Kanskje skjer det en gang i framtiden, takket være undersøkelser fra journalister eller historikere.

Han har likevel tenkt å følge rettssaken videre for å se hvor langt aktor og russiske etterforskningsmyndigheter er villig til å gå for å oppklare det brutale drapet.

Nemtsovs drapssted ryddet av svartkledde menn

Blomster på broen

Ute på Zamoskvoretsbroen like ved Kremlborgen i hjertet av Moskva passer Grigorij Zaksonov på at noen blomster og en tavle med tallet 655 får ligge i fred, på plassen der Boris Nemtsov ble drept litt over klokken halv tolv natt til 28. februar 2015.

– Vi har kanskje funnet dem som avfyrte skuddene, og det kan se ut som om myndighetene i Russland er fornøyd med det, sier Zaksonov.

Han mener Russland til tross for en god grunnlov er svært langt fra å være noen rettsstat.

Det er nå gått 655 dager siden det brutale drapet, som etter alt å dømme kommer til å gå inn i historien som en av forbrytelsene vi aldri får vite den fulle og hele sannhetene om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt