Drapsmannen er død

22 år gamle Matti Juhani Saari, som drepte ti personer på en skole i Finland i dag, døde på sykehuset etter at han skjøt seg selv i hodet.

Finsk gjerningsmann

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Det ble tidligere i dag meldt at han hadde skutt og drept ni personer ved Sydbottens yrkesinstitut, men dette tallet er hevet til ti.

Matti Juhani Saari skjøt også seg selv i massakren, men døde ikke umiddelbart. Han ble fraktet til sykehus med skuddskader i hodet og døde der i ettermiddag.

- Nå er tallet på drepte ti, og skytteren er død. Det betyr at totalt elleve personer er døde, sier Urpo Lintala i det lokale politiet.

LES: Skytedrama på finsk skule

Matti Juhani Saari gikk inn på skolen der han selv var elev, ved 11-tiden finsk tid i formiddag ikledd en kommandolue.

Etter å ha gått rundt til flere av skolebygningene, begynte han å skyte rundt seg i et klasserom der de rundt 20 elevene til stede hadde tentamen.

Ble avhørt i går

Finsk politi ble varslet om at gjerningsmannen hadde lagt ut massakretrusler på internett, men valgte å ikke foreta seg noe.

Det opplyste den finske innenriksministeren Anne Holmlund på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

- Politiet foretok avhør så sent som i går, men tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund.

LES: La ut skytevideo på nettet

Statsminister Matti Vanhanen har opplyst at den gjerningsmannen var elev ved skolen.

Han skal ha hatt en midlertidig våpenlisens siden august i år. Politiet vurderte det ikke som nødvendig å frata ham denne etter gårsdagens avhør.

"You will die next"

I den ene videoen som gjerningsmannen la ut på YouTube, avfyrer han flere skudd og snur seg deretter mot kameraet og sier goodbye. Deretter forsvinner han ut av bildet.

I den andre videoen sier han you will die next (du er neste til å dø), og skyter flere skudd i retning kameraet.

Den finske skytteren Matti Juhani Saari

På nettsiden har 22-åringen skrevet at han er interessert i skrekkfilmer som "Saw" og "The Shining". Av interesser har han oppgitt sex, datamaskiner, skytevåpen og øl.

Varsler gjennomgang

Den finske innenriksministeren varsler nå full gjennomgang av saken og landets våpenlov.

- Vi må få visshet om nøyaktig hva som har skjedd og se om politiet kunne ha sett hva som var i ferd med å skje og reagert annerledes, sier Holmlund, som tror politiet bør få opplæring i å tolke hatbilder bedre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt