Hopp til innhold

Drapsmann sier han fikk i oppdrag å drepe

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

(TOULOUSE) NRK: Mannen som sier han har drept sju personer i Toulouse sier han ikke angrer på drapene, og at angrepene var bestilt av noen andre.

Onsdag kveld publiserte den franske nyhetskanalen France 2 en amatørvideo (se over) som skal være av den mistenkte drapsmannen, Mohamed Merah, som råkjører rundt i en bil.

Ifølge den franske innenriksminister, Claude Guéant, skal 23-åringen ha sagt at drapene han har innrømmet var et oppdrag som han ble gitt for å angripe Frankrike, skriver Le Monde.

Ifølge TV-stasjonen TF1 skal mannen ha forklart at han mottok instruksjoner fra Al Qaida da han var i Pakistan om å bombe Frankrike. De skal også ha foreslått at han skulle utføre et selvmordsangrep, noe han nektet.

Mannen har tidligere sagt at han er medlem av Al Qaida, og at han ønsket å hevne seg på Frankrike på grunn av deres engasjement i Afghanistan, og at han også ønsket å hevne palestinerne.

Onsdag kveld var 23-åringen fortsatt forskanset i sin leilighet i Toulouse. Et massivt politioppbud har fortsatt omringet området.

– Spent stemning

Innbyggerne i Toulouse er sjokkerte over at en drapsmann har bodd side om side med dem i deres nabolag.

Det er en spent stemning, forteller NRKs reporter på stedet, Øyvind Rønning Nyborg.

Han forteller at det er 300 polititjenestemenn, mange politibilder og ambulanser utenfor leiligheten der 23-åringen som har innrømmet å ha drept sju personer forskanser seg.

Politiaksjonen er for øyeblikket er inne i en slags stillstand etter å ha pågått siden klokka 03 natt til onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toulouse

SJOKKERTE: Naboer følger med på politiaksjonen i deres eget nabolag. 23-åringen har forskanset seg i en leilighet med flere våpen.

Foto: PASCAL PARROT / Reuters

Nysgjerrige strømmer til

– Franskmenn på vei hjem fra jobb kommer hjem til stengte kvartaler, forteller NRKs reporter.

– Folk jeg har snakket med sier de er forferdet over at noe slikt kunne skje i deres by, og at det bor ekstremister i deres nabolag.

Utenfor den beleirede leiligheten i Toulouse har det samlet seg mange hundre journalister fra hele verden.

I tillegg strømmer mange skuelystne til for å overvære politiaksjonen mot Mohamed Merah, som onsdag innrømmet å ha drept sju personer, deriblant tre barn og en lærer ved en jødisk skole og tre soldater i to ulike angrep.

– Folk kommer kjørende, og parkerer bilen i nærheten for å se hva som foregår før de kjører videre, sier Nyborg.

  • SE VIDEO (Artikkelen fortsetter under)
    Video Toulouse

    SE VIDEO: NRKs reporter Øyvind Nyborg i Toulouse.

Mange skytevåpen

Politiet har flere ganger forsøkt å storme leiligheten, men har ikke lykkes med å pågripe mannen.

– De tror han nå oppholder seg i førsteetasje, og at han har flere skytevåpen, blant annet automatvåpen, sier Nyborg.

To polititjenestemenn ble ifølge Le Monde skutt i knærne under de tidligere forsøkene på å ta seg inn i leiligheten.

23-åringen skal ifølge påtalemyndigheten ha innrømmet at han planla å drepe to navngitte polititjenestemenn og en soldat onsdag, men at han ble forhindret da politiet aksjonerte mot leiligheten hans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toulouse

SPERRINGER: Politiet har sperret av mange kvartaler.

Foto: PASCAL PARROT / Reuters

I morgentimene meldte naboer fra om at de hørte flere skudd. Politiet frykter også at det skal være sprengstoff i leiligheten etter at 23-åringens bror tidligere i dag ble pågrepet med sprengstoff.

Politiet har også kuttet strømmen inn i leiligheten, og ifølge franske medier så har politiet trolig kontakt med mannen gjennom en mobiltelefon.

– I natt kommuniserte de ved at han ropte til politiet over gjerdet, legger NRKs reporter på stedet til.

Fant kamera

Under politiets pressekonferanse i dag kom det fram at politiet har funnet et kamera som attentatmannen skal ha brukt for å filme drapene.

– Vi fant et kamera i en bag som han hadde gitt til en bekjent som skulle passe på den, bekreftet statsadvokat François Molins.

Han la til at etterforskerne undersøker bildene på kameraet.

Ifølge et vitne skal drapsmannen ha hatt et kamera festet på kroppen da han brutalt skjøt og drepte en lærer og tre barn ved en jødisk skole.

Senere fikk en nyhetskanal inn en telefonsamtale fra en mann som hevdet å ha drept de fire og tre andre soldater, og at han snart vill legge bildene ut på internett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toulouse

FORHANDLER: Politiet har omringet nabolaget der den angivelige drapsmannen har søkt dekning. I mange timer onsdag forhandlet de med den mistenkte i et håp om at han skal overgi seg.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Angrer ikke

Under en pressekonferanse i dag sa den franske påtalemyndigheten François Molins, at den mistenkte 23-åringen har sagt at han innrømmer alle sju drapene, og at han «alltid har handlet alene».

– Han har ikke uttrykt noen anger under forhandlingene, annet enn at «han ikke klarte å drepe flere», fortalte Molins under pressekonferansen.

23-åringen planla ifølge den franske påtaleyndigheten et nytt drapsraid onsdag. Ifølge AFP skal han ha navngitt to polititjenestemenn og en soldat som han ønsket å drepe, men ble forhindret av at politiet slo til.

Under forhandlingene med politiet skal han også ha sagt at han trolig vil overgi seg mot slutten av kvelden, men han har også sagt at han vil overgi seg flere ganger tidligere uten at noe har skjedd.

– Politiske motiv

Mannen skal også ifølge politiet ha skrytt av at han skulle« tvinge Frankrike ned på sine knær».

Ifølge innenriksminister, Claude Gueant, skal Mohamed Merah være politisk motivert, og fordømmer særlig den franske hærens engasjement i Afghanistan, palestinernes situasjon og forbundet mot hijab i Frankrike, skriver Le Monde.

Flere franske nyhetsmedier, blant andre Le Parisien, fortalte i dag historien til en tidligere nabo av 23-åringen, som hevder at han hadde bedt hennes yngre bror om å bli med ham hjem under påskuddet at han hadde dataproblemer.

Da de kom til leiligheten ville Merha vise ham Al Qaida-videoer, og nektet tenåringen å forlate leiligheten.

Da den eldre søstera konfronterte 23-åringen neste dag, og sa at han aldri måtte gjøre slikt igjen, skal han ha angrepet henne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt