NRK Meny
Normal

Drapsetterforskning i USA etter denne pågripelsen

Statsadvokaten vil innlede etterforskning for drap etter at afroamerikaneren Sandra Bland ble funnet død på cella. Hun ble arrestert for en mindre trafikkforseelse.

Sandra Bland ble stanset for ikke å ha brukt blinklys da hun skiftet fil i Prairie View, utenfor Houston. Det hele starter pent med sjekk av førerkort, men når den hvite politimannen Brian Encinia ber henne slukke sigaretten hun røyker på i sin egen bil, eskalerer det, og det ender med at hun hales ut av bilen og kastes i bakken, og at Encinia sikter på henne med et våpen. Tre dager senere var hun død.

Politiet har frigitt et videoopptak av pågripelsen i Prairie View, utenfor Houston. Det skaper tvil om myndighetenes opplysninger om at hun begikk selvmord på cella.

Politidrap på svarte har fått det til å koke i USA det siste året. Og igjen kommer debatten opp om amerikansk politis behandling av svarte i USA.

28 år gamle Bland ble funnet død på cella 13. juli, tre dager etter pågripelsen. Politisjef Brian Cantrell sa hun hadde hengt seg ved hjelp av en plastpose.

Blands familie i Chicago sier hun hadde reist til Texas for å søke på en jobb på universitetet i Texas der hun hadde studert og tatt eksamen i 2009, og at hun var optimistisk og alt annet enn suicidal. Politikere har gått ut og vist støtte til familien, og krevd at saken undersøkes.

Kamera i politibilen

Videoopptaket viser at Bland ble stanset for ikke å ha brukt blinklys da hun skiftet fil. Politimannen har blinket henne inn til siden og parkert bak henne, med dashbord-kameraet pekende mot henne. Han går opp på siden av bilen til Bland:

Politimann: «Er du ok?»

Sandra Bland: «Jeg venter på deg, dette er din jobb. Jeg venter på deg. Hva vil du at jeg skal gjøre?»

Politimann: «Du virker veldig irritert?»

Sandra Bland: «Jeg er. Det er jeg virkelig, sier Bland og forklarer at hun ikke forstår hvorfor hun skal få bot.»

Betjenten ber Bland stumpe sigaretten.

Minnes Sandra

Jeanette Williams legger ned en blomsterbukett for å minne Sandra Bland i Texas.

Foto: Ap

Sandra Bland: «Jeg er i min egen bil, hvorfor skal jeg slukke min sigarett?»

Politimann: «Du kan gå ut av bilen din nå. »

Sandra Bland: «Jeg trenger ikke å gå ut av min bil.»

Krangel og skrik

Politibilen gjentar bestemt flere ganger: «Gå ut av bilen», før han åpner døren og sier at han må bruke makt hvis ikke hun samarbeider. Politimannen forsøker fysisk å dra ut Bland, mens hun nekter:

Sandra Bland: «Ikke ta på meg. Jeg er ikke arrestert, du kan ikke dra meg ut av bilen.»

Politimann: «Du er under arrest.»

Sandra Bland: «Hva er jeg arrestert for?»

Mannen tilkaller en politipatrulje, og litt senere roper han:

Politimann: «Gå ut av bilen! Nå!!»

Politimannen og Bland går ut helt i siden av veien og kameraet fanger kun opp lyd. Vi kan høre krangling og roping. Når de kommer tilbake fra kameraskyggen, er Bland lagt i jern. Senere kommer en ny politipatrulje til stedet.

Tre dager senere blir fun funnet død på cella.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt