Hopp til innhold

Drapsdømt israelsk soldat blir løslatt før tiden

En militær ankedomstol har sagt ja til tidlig løslatelse for en israelsk sersjant som er dømt for drap på en såret palestiner.

Elor Azaria ble i fjor dømt for drap på en såret palestiner

Elor Azaria ble i fjor dømt for drap på en såret palestiner. Nå blir han løslatt før dommen er ferdig sonet.

Foto: JIM HOLLANDER / AP

Ifølge domstolen vil sersjanten Elor Azaria, som i fjor vinter ble dømt til 18 måneders fengsel for å ha drept en såret palestiner som lå urørlig på bakken, bli løslatt 10. mai.

Den palestinske 21-åringen Abdel Fattah al-Sharif angrep sammen med en annen palestiner en israelsk soldat på den okkuperte Vestbredden med kniv i mars i fjor. Den ene angriperen ble skutt og drept, mens al-Sharif ble liggende såret på bakken med hendene utstrakt.

Israelske soldater ved byen Hebron på den okkuperte Vestbredden

Israelske soldater ved byen Hebron på den okkuperte Vestbredden. Bildet er tatt 16. august 2016.

Foto: HAZEM BADER / Afp

Uten forvarsel hevet Azaria våpenet sitt og skjøt ham i hodet. Selve drapshandlingen ble filmet av aktivister fra den israelske menneskerettighetsgruppen B'Tselem.

Splittet Israel

Saken delte opinionen i Israel, og førte også til omfattende demonstrasjoner utenfor militærdomstolen i Tel Aviv da Azaria ble kjent skyldig 4. januar 2017.

Blant annet ba landets statsminister Benjamin Netanyahu om at sanitetssoldaten skulle benådes, og han fikk støtte av utdanningsminister Naftali Bennett.

Støttespillere til de drapsdømte soldatene Elor Azaria demonstrerer i Tel Aviv 19. april 2016

Støttespillere til de drapsdømte soldatene Elor Azaria demonstrerer i Tel Aviv 19. april 2016. De krevde at Azaria skulle løslates.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Hendelsen og rettssaken skapte debatt om hvordan israelske soldater skal opptre når de står overfor trusler fra palestinere.

De senere årene har det vært flere hendelser hvor unge palestinere har gått til angrep på israelske soldater med kniv.

Etter hendelsen uttalte justisministeren i Israel at soldater og politimenn har fått beskjed om å drepe kun dersom det er snakk om umiddelbar fare for liv.

Menneskerettighetsorganisasjon Human Rights Watch mener derimot at det er det motsatte som skjer i Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt