Drap på politiker felte regjeringen i Tunisia

Statsministeren i Tunisia vil oppløse regjeringen, og erstatte den med uavhengige eksperter. Det gjør han etter omfattende opptøyer i hovedstaden Tunis og andre byer.

Flere tusen samlet seg rundt ambulansen til den drepte Chokri Belaid

Den drepte politikeren blir kjørt bort fra åstedet i Tunis.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Jeg har bestemt meg for å danne en regjering av kompetente borgere uten partipolitisk tilknytning. Regjeringen får et begrenset mandat med å styre Tunisia fra dag til dag fram til det snarest mulig blir nyvalg, sa statsminister Hamadi Jebali i en fjernsynstale onsdag kveld.

Partileder og regjeringskritiker

Chokri Belaid

Opposisjonspolitikeren Chokri Belaid ble skutt og drept onsdag morgen.

Foto: Hassene Dridi / Ap

Beslutningen skyldes drapet på opposisjonspolitikeren Chokri Belaid utenfor hjemmet hans i Tunis onsdag morgen.

Les også: Tunisisk politiker skutt og drept på vei til jobb

To menn på motorsykkel kjørte forbi da Belaid forlot huset. En av dem skjøt og drepte ham.

Drapet førte til sterke protester. Partikontorene til Ennhada ble påtent i flere byer. Politi måtte bruke tåregass og køller mot demonstranter utenfor innenriksdepartementet i sentrum av Tunis der de bygde barrikader og kastet stein mot politiet.

Demonstrantene forlangte innenriksministerens avgang.

En politimann ble drept i tumultene. Ifølge innenriksdepartementet døde han av skader i brystet etter å ha blitt truffet av stein som demonstrantene kastet.

– Politiet grep inn da demonstrantene var i ferd med å plyndre forretninger, heter det i meldingen fra departementet.

Les også: Sammenstøt i Tunisia etter politikerdrap

Demonstrasjoner i Tunisia etter drap på opposisjonsleder

Drapet førte til omfattende demonstrasjoner i hovedstaden Tunis og andre byer.

Foto: Zoubeir Souissi / Reuters

Internasjonal bekymring

Statsministeren representerer det moderate islamistpartiet Ennhada som er Tunisias største. Partiet har tatt avstand fra drapet, og har forsikret at de ikke har noe med skytingen å gjøre.

Belaid ledet den venstreorientert ikke-religiøs partigrupperingen Bevegelsen av demokratiske patrioter, og har lenge vært en sterk kritiker av Ennhada. Både partiet hans og andre opposisjonsgrupper har trukket sine representanter fra nasjonalforsamlingen etter drapet.

Både opposisjonen og regjeringer i vestlige land har i det siste gitt klart uttrykk for bekymring over den økende innflytelsen radikale islamister har fått over politikken i Tunisia.

Første politikerdrapet siden 2011

Motivet for drapet på Chokri Belaid er fortsatt ikke kjent, men ifølge Human Rights Watch ser det ut til å være det første politisk motiverte drapet siden januar 2011, da diktator Zine al-Abidine Ben Ali flyktet ut av landet.

– Dette drapet fratar Tunisia en av dets modigste og frie stemmer, sa Frankrikes president François Hollande i en uttalelse onsdag.

Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer attentatet. Han peker på at drapet føyer seg inn i en trend med økende voldsbruk i Tunisia.

– Drapet på Belaid er et brutalt angrep på de viktigste forutsetningene for demokratiseringsprosessen i Tunisia, nemlig toleranse og respekt for menneskerettigheter, sier Eide.

Tunisia kalles for den arabiske vårens vugge. Det var her en ung mann satte fyr på seg selv i desperasjon i desember 2010, noe som utløste oppstand i hele landet og inspirerte folk i andre land i Nord-Afrika og Midtøsten til å reise seg mot undertrykkende makthavere.

SISTE NYTT

Siste nytt