Hopp til innhold

Dramatiske kutt i Rios krimbekjempelse

Brasils sviktende økonomi tvinger politiet i Rio de Janeiro til dramatiske kutt, drøyt fire måneder før byen skal arrangere OL.

Tungt bevæpnede styrker

Tungt bevæpnede styrker fra politi og militære rykket inn i Mare-komplekset 30. mars 2014. Nå kan de være på vei ut igjen.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Politi og militære i favela

30. juni i fjor overtok politiet ansvaret for lov og orden i favelaen Mare etter at soldater fra den brasilianske marinen (t.h.) hadde hatt kontrollen i over ett år.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

- Den økonomiske krisen har ført til kutt i politibudsjettet for Rio de Janeiropå 32 prosent, sa politisjefen, Jose Mariano Beltrame mandag, skriver Ap.

Til sammen er budsjettkuttet på to milliarder brasilianske reals, eller nesten fem milliarder norske kroner.

Kuttene får særlig dramatiske virkninger for innbyggerne i Rios fattigkvarterer, favelaene.

De siste årene har store politistyrker rykket inn i mange av favelaene og tatt kontrollen over områdene fra narkobandene som har regjert der i årevis.

Nå advarer politisjefen om at pasifiseringen av flere av favelaene kan være i fare.

Hus i Mare-komplekset

Et av husene i Mare-komplekset som ligger ved en av de sterkt forurensede bekkene som rennet gjennom området.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Favelaer ved flyplassen i fare

Et av områdene som nå er i fare for å bli tatt tilbake av narkobandene er Complexo da Mare - Marekomplekset - et område bestående av 15 favelaer like ved den internasjonale flyplassen i Rio.

Reisende til Rio kjenner favelaen først og fremst fra den påtrengende kloakklukten de opplever når de passerere forbi området på vei inn til selve byen.

Rundt 130.000 mennesker bor i de 15 favelaene i Mare-komplekset. 5. april 2014 rykket 2700 tungt bevæpnede medlemmer av militære og politiet inn for å starte pasifiseringen.

Nå kan det bli vanskelig å fortsette pasifieringsarbeidet, ettersom det ikke er penger til nye grupper politifolk som skal drive arbeidet videre.

- Jeg er ikke stolt over å måtte kutte i kostnadene og dessverre, det kommer til å gå ut over sikkerheten, sier politisjef Beltrame til Manchete.

Kraftig økning i kriminaliteten

Kuttene kommer samtidig som statistikken viser en kraftig økning i kriminaliteten i Rio de siste året.

Ifølge tall fra Instittutet for offentlig sikkerhet (ISP) gikk antall gateran opp med 27 prosent fra februar i fjor til februar i år. Til sammen ble 10.013 personer utsatt for gateran i februar i år, mot 7826 i fjor.

Når det gjelder overlagte drap er det en økning på 23 prosent det siste året, fra 326 drap i februar i fjor til 402 drap i samme måned i år.

Militære i Mare-komplekset

Militære i Nova Holanda-favelaen i Mare-komplekset i mars 2014 , da de rykket inn for å ta kontrollen.

Foto: Felipe Dana / AFP

USAs konsulat advarer

Samtidig har det amerikanske konsulatet i Rio de Janeiro strammet inn reglene for hvor deres ansatte kan bevege seg.

- Offentlig ansatte må nå få tillatelse fra konsulatets sikkerhetsavdeling før de kan besøke de pasifiserte områdene, heter det i en uttalelse fra konsulatet. Besøk i ikke-pasifiserte favelaer er forbudt.

Konsulatet sier at selv om det er politi til stede i favelaen er «kriminellle elementer til stede i mange områder og skyting kan finne sted uten forvarsel».

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.