NRK Meny
Normal

Voldsom skogbrann truer strøm- og vannforsyningen i San Fransisco

Den verste skogbrannen i California på flere tiår truer nå strøm- og vannforsyningen til storbyen San Fransisco.

San Franciscos forsyning av strøm og vann trues av en voldsom skogbrann som eter seg stadig nærmere storbyen på USAs vestkyst. Brannen er en av de verste i delstaten California på flere tiår.

Skogbrann i California truer vannreservoar

Brannmannskaper har siden fredag i forrige uke slitt med å få kontroll på skogbrannen som lørdag hadde vokst til over 125 000 dekar, som tilsvarer 505 millioner kvadratmeter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Brannen på USAs vestkyst, som blant annet har herjet nasjonalparken Yosemite i California, skal være en av de verste på flere tiår i delstaten. Brannen truer minst tre småbyer i tillegg til San Fransisco.

Nå er det også fare for at brannen vil forurense hovedreservoaret til San Fransisco for drikkevann.

Frykten er at aske fra brannen skal forurense reservoaret, men det er hittil ikke registrert noen forverring av kvaliteten på drikkevannet, skriver avisen San Fransisco Chronicle.

– Vi gjør fremskritt, men det bratte terrenget er definitivt en stor utfordring, sier Daniel Berlant, talsmann for avdelingen for skogbruk og brannvern i California til nyhetsbyrået.

– Det er fortsatt varmt, og det gjør at brannen fortsetter å vokse så raskt som den har gjort de siste dagene, sier talsmannen.

Berlant beskriver brannen som en av de 16. største av skogbranner i landet.

USA-WILDFIRE-CALIFORNIA/ The Rim Fire burns near Camp Mather, California

Den massive skogbrannen i California fortsetter å spre seg og har hittil forkullet hundretusener mål med skog.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

Unntakstilstand

Californias guvernør, Jerry Brown, erklærte fredag unntakstilstand og varslet om at brannen hadde skadet den elektriske infrastrukturen i byen. Guvernøren så seg dermed tvunget til å få avdelingen for energi- og vannressurser i San Fransisco til å stenge strømledninger i byen.

Det er imidlertid ikke rapportert om noen strømbrudd i storbyen hittil.

Høy luftfuktighet og iherdig innsats fra brannmannskaper gjennom natten skal ha hjulpet situasjonen, ifølge en talskvinne for skogbruk i USA, Ashley Taylor.

– Brannmannskapene jobber fortsatt med den samme vanskelige situasjonen, og de bruker alle muligheter de har for å forsøke å holde brannen under kontroll, sier Taylor.

– De jobber svært hardt for å få slukket brannen, fortsetter hun.

USA-WILDFIRE-CALIFORNIA/ Sacramento Metropolitan firefighter John Graf works on the Rim Fire line near Camp Mather, California

Brannmenn slåss mot flammene i ekstreme terrenger gjennom natten for å holde skogbrannen under kontroll. Her er en brannmann som slokker flammene i Camp Mathers, California.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

27.000 brannmenn i beredskap

Vannreservoaret, "Hetch Hetchy", som forsyner 2,6 millioner kunder i San Fransisco-området, står i fare for å bli forurenset dersom brannen skulle ramme anlegget.

Vannanlegget dekker 85 prosent av behovet for vann i San Fransisco, ifølge Western Urban Water Coalition, en organiasjon for de største vannforsynerne vest i USA.

Brannen har fortært busker, eik og furu, og har så langt forkullet over 600.000 mål, et område på størrelse med storbyen Chicago.

Omlag 27.000 brannmenn stod i beredskap lørdag for å kjempe mot flammene, som startet 17. august i nasjonalskogen Stanislaus i California. Årsaken til at brannen brøt ut er foreløpig ukjent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt