Dramatisk nedgang i antall migranter til de greske øyene

På en måned har antall migranter og flyktninger som kommer til de greske øyene falt med 90 prosent. Det er dramatisk, sier sjefen for Frontex.

Migrant sitter alene på fergekaien i Athen

FÆRRE MIGRANTER: 90 prosent nedgang i antall migranter til de greske øyene skaper helt andre bilder av flyktningsituasjonen

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

I april kom det færre enn 2700 migranter til de greske øyene. Det er en nedgang på hele 90 prosent fra måneden før, melder EU-organisasjonen Frontex.

– Fallet i ankomster er dramatisk, sier Frontex-sjef Fabrice Leggari til AP.

Nedgangen i Hellas settes i sammenheng med at Balkan-ruten er stengt, og forklares også med avtalen som innebærer at flyktninger blir sendt tilbake til Tyrkia etter å ha tatt seg lovlig over til de greske øyene.

Dette har vært hovedveien for flyktninger og migranter som tar seg til Europa via Tyrkia og Hellas.

Velger farligere rute

Samtidig kom flere migranter i forrige måned til Italia enn til Hellas, for første gang siden juni i fjor, viser nye tall fra EUs grensebyrå Frontex. Italia mottok i april 8.370 flyktninger og migranter.

Flesteparten av flyktningene og migrantene som kom til Italia i forrige måned, var fra Eritrea, Egypt og Nigeria. Flesteparten som ankom Hellas, var fra Syria.

– Dette kan være det første tegnet på at syriske flyktninger nå velger den langt farligere ruta over Middelhavet i håp om beskyttelse i Europa. Hvis dette fortsetter er ikke bare EU-Tyrkia-avtalen mislykket, men det kan også føre til flere dødsfall på havet, sier Flyktninghjelpens Europa-direktør Edouard Rodier.

Flyktningebarn holder opp plakater der de ber om hjelp

STRANDET I HELLAS: Selv om færre flyktninger nå finner veien til de greske øyene er det fortiden 54 000 migranter og flyktninger strandet i Hellas. Mange er barn, og nå ber de om hjelp

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Bekymret for flyktningavtalen

Samtidig som færre flyktninger og migranter ankommer Hellas er Leger uten Grenser (MSF) svært bekymret for flyktningavtalen som EU og Tyrkia har inngått.

Fredag møtes Tyrkias europaminister Volkan Bozkir og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn for å drøfte avtalen.

Avtalen innebærer at migranter som tar seg ulovlig over sjøen fra Tyrkia til de greske øyene, skal sendes tilbake til Tyrkia. Tyrkia skal belønnes med penger og visumfri innreise til EU for sine statsborgere.

– Avtalen som ble inngått i mars, innebærer i realiteten at omsorgen for disse menneskene blir outsourcet til Tyrkia. I en tid der vi opplever den største folkevandringen på flere tiår, innebærer dette en historisk frasigelse av det moralske og rettslige ansvaret, heter det i et åpent brev signert MSF-leder Joanne Liu til EUs medlemsland og EU-institusjonene.

Umulig å flykte

For hver migrant som sendes tilbake til Tyrkia, skal EU ta imot syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

MSF uttrykker «dyp bekymring» over avtalen og mener den sender et stygt signal til resten av verden om at land kan kjøpe seg fri.

– Hvis avtalen blir kopiert av mange land, vil flyktningkonseptet slutte å eksistere. Folk blir fanget i krigssoner, ute av stand til å flykte for å redde sine liv, uten annet valg enn å bli igjen og dø, skriver Liu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt