Hopp til innhold

Draghi går av – arvtakeren til nyfascistene kan vinne valget

Italias statsminister Mario Draghi ber nok en gang om å få gå av. Det ser ut til at hans rake motsetning kan ta plassen i september.

Giorgia Meloni, leder for Italias brødre

I VINDEN: Flere kommentatorer tror 45 år gamle Giorgia Meloni kan bli statsminister i Italia i høst.

Foto: Roberto Monaldo / AP

Mario Draghi maktet ikke å samle regjeringskoalisjonen i Italia bak ham.

Nå går han av som statsminister. President Sergio Mattarella har oppløst nasjonalforsamlingen og kalt inn til nyvalg 25. september, melder statskanalen RAI.

Populistiske og EU-kritiske partier ser ut til å ville gjøre det svært godt.

Og særlig da ytre høyre-partiet som bærer arven etter Mussolini, «Italias brødre». 23 prosent av italienere sier for tiden at de vil stemme på brødrene.

– Folkets vilje uttrykkes kun på en måte: ved å stemme. La oss gi håpet og styrken tilbake til Italia, sa partileder Giorgia Meloni kort tid etter at Draghis avgang ble kjent.

Giorgia Meloni og Steve Bannon sammen i Roma i 2018

SAMARBEIDER: Donald Trumps tidligere spinndoktor Steve Bannon samarbeidet en stund med Giorgia Meloni, her avbildet i Roma i 2018.

Foto: TIZIANA FABI / AFP

Giorgia Meloni: kvinnen som kan lede «Italias brødre» til seier

Giorgia Meloni er 45 år gammel, og har siden 2014 ledet partiet Fratelli d'Italia, eller «Italias brødre».

Melonis politiske karriere startet tidlig. 15 år gammel meldte hun seg inn i «Den italienske sosialbevegelsen».

Partiet ble grunnlagt av tilhengerne til diktatoren Benito Mussolini etter krigen, og representerte lenge det som ble kalt «nyfascismen».

Siden da har partiet endret navn og distansert seg fra fascismen. Partiet fikk sin første erfaring ved makten da de ble invitert inn i Silvio Berlusconis regjering i 1994. Partiet har de siste tiårene tonet ned de mest ekstreme holdningene sine.

Men Melonis «Italias brødre» ligger fortsatt trygt forankret på den ytterste høyrefløyen av italiensk politikk.

Og på bare fire år har partiet gått fra rundt 5 prosent oppslutning, til 23 prosent oppslutning. Holdet det seg frem til valget, blir Italias brødre det største partiet.

Med støtte fra et annet høyreradikalt parti, Ligaen, og Silvio Berlusconis fortsatt viktige Forza Italia, har høyresiden gode sjanser til å danne koalisjonsregjering. Med Meloni som statsminister.

Salvini, Meloni og Berlusconi i 2021

MULIG REGJERINGSTRIO: Matteo Salvini (til venstre), Giorgia Meloni, og Silvio Berlusconi (til høyre) representerer de tre viktigste partiene på den italienske høyresiden, og kan komme til å danne regjering i høst.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Uoverkommelige hinder for «Super Mario»

Draghi forsøkte å si opp jobben allerede forrige uke. Da sa president Sergio Mattarella nei, og ba ham gjøre et siste forsøk.

Les også «Super Mario» sin avgang kan åpne døren for Italias ytre høyre og EU-kritikere

Italias Mario Draghi under nasjonaldagen 2. juni.

Tusenvis av italienere signerte et opprop for at Draghi skulle bli. Men den interne splittelsen ble for stor. Tre av regjeringens seks partier valgte å ikke stemme for Draghi i et mistillitsforslag som ble reist mot ham på onsdag.

Italias statsminister Mario Draghi taler til senatet 20. juli

NEDSTEMT: Italias statsminister Mario Draghi taler til senatet 20. juli.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Draghi fikk kallenavnet «Super Mario» for den mangeårige innsatsen som sjef for Den europeiske sentralbanken etter eurokrisen i 2011. Han er selv partiløs, og ble sett på som en redningsmann da han kom inn for å lede regjeringen i februar i fjor.

Den elitekritiske Femstjernersbevegelsen ga ikke lenger uforbeholden støtte til Draghi. Uenigheter om en krisepakke til utsatte personer og bedrifter var dråpen.

Da så Silvio Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Liga sitt snitt i å avstå fra å stemme i mistillitsforslaget.

Selv om Draghi vant stemmegivningen, følte han altså at det var på tide å gi seg.

SISTE NYTT

Siste nytt