Mario Draghi maktet ikke å samle regjeringskoalisjonen i Italia bak ham.
Nå går han av som statsminister. President Sergio Mattarella har oppløst nasjonalforsamlingen og kalt inn til nyvalg 25. september, melder statskanalen RAI.
Populistiske og EU-kritiske partier ser ut til å ville gjøre det svært godt.
Og særlig da ytre høyre-partiet som bærer arven etter Mussolini, «Italias brødre». 23 prosent av italienere sier for tiden at de vil stemme på brødrene.
– Folkets vilje uttrykkes kun på en måte: ved å stemme. La oss gi håpet og styrken tilbake til Italia, sa partileder Giorgia Meloni kort tid etter at Draghis avgang ble kjent.
SAMARBEIDER: Donald Trumps tidligere spinndoktor Steve Bannon samarbeidet en stund med Giorgia Meloni, her avbildet i Roma i 2018.
Foto: TIZIANA FABI / AFPGiorgia Meloni: kvinnen som kan lede «Italias brødre» til seier
Giorgia Meloni er 45 år gammel, og har siden 2014 ledet partiet Fratelli d'Italia, eller «Italias brødre».
Melonis politiske karriere startet tidlig. 15 år gammel meldte hun seg inn i «Den italienske sosialbevegelsen».
Partiet ble grunnlagt av tilhengerne til diktatoren Benito Mussolini etter krigen, og representerte lenge det som ble kalt «nyfascismen».
Siden da har partiet endret navn og distansert seg fra fascismen. Partiet fikk sin første erfaring ved makten da de ble invitert inn i Silvio Berlusconis regjering i 1994. Partiet har de siste tiårene tonet ned de mest ekstreme holdningene sine.
Men Melonis «Italias brødre» ligger fortsatt trygt forankret på den ytterste høyrefløyen av italiensk politikk.
Og på bare fire år har partiet gått fra rundt 5 prosent oppslutning, til 23 prosent oppslutning. Holdet det seg frem til valget, blir Italias brødre det største partiet.
Med støtte fra et annet høyreradikalt parti, Ligaen, og Silvio Berlusconis fortsatt viktige Forza Italia, har høyresiden gode sjanser til å danne koalisjonsregjering. Med Meloni som statsminister.
MULIG REGJERINGSTRIO: Matteo Salvini (til venstre), Giorgia Meloni, og Silvio Berlusconi (til høyre) representerer de tre viktigste partiene på den italienske høyresiden, og kan komme til å danne regjering i høst.
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / ReutersUoverkommelige hinder for «Super Mario»
Draghi forsøkte å si opp jobben allerede forrige uke. Da sa president Sergio Mattarella nei, og ba ham gjøre et siste forsøk.
Tusenvis av italienere signerte et opprop for at Draghi skulle bli. Men den interne splittelsen ble for stor. Tre av regjeringens seks partier valgte å ikke stemme for Draghi i et mistillitsforslag som ble reist mot ham på onsdag.
NEDSTEMT: Italias statsminister Mario Draghi taler til senatet 20. juli.
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / ReutersDraghi fikk kallenavnet «Super Mario» for den mangeårige innsatsen som sjef for Den europeiske sentralbanken etter eurokrisen i 2011. Han er selv partiløs, og ble sett på som en redningsmann da han kom inn for å lede regjeringen i februar i fjor.
Den elitekritiske Femstjernersbevegelsen ga ikke lenger uforbeholden støtte til Draghi. Uenigheter om en krisepakke til utsatte personer og bedrifter var dråpen.
Da så Silvio Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Liga sitt snitt i å avstå fra å stemme i mistillitsforslaget.
Selv om Draghi vant stemmegivningen, følte han altså at det var på tide å gi seg.
Italias brødre
- Italiensk navn: «Fratelli d'Italia»
- Det nasjonalistiske høyreradikale partiet ledes av Giorgia Meloni, og er svært kritiske til EU og innvandring. Partiet hadde inntil nylig en svært prorussisk profil, men har siden vridd om til å støtte Ukraina og Nato.
- Er nå det største politiske partiet i Italia, hvis man følger meningsmålingene. Så langt i år har de vokst fra 20 til 23 prosent oppslutning.
- Har nå 37 representanter i nasjonalforsamlingen og 21 i senatet.
Ligaen
- Italiensk navn: «Lega per Salvini Premier»
- Et inntil nylig regionalt parti i de viktige regionene Veneto og Lombardia. Partiet ledet av Matteo Salvini fronter uavhengighet for Nord-Italia, føderalisme, EU-skepsis og en ellers høyreradikal politikk.
- Siden starten av året har Lega gått fra 19 til 15 prosent oppslutning på meningsmålingene.
- Er nå det største partiet i nasjonalforsamlingen med 131 representanter, og har 60 senatorer.
Femstjernersbevegelsen
- Italiensk navn: «Movimento 5 Stelle»
- Sterke EU-skeptikere og elitekritikere. Samtidig fronter de flere miljøvernsaker, og støtter blant annet direkte demokrati og en styrking av sosiale stønader.
- Siden starten av året har bevegelsen gradvis sunket fra 14 til 11 prosent oppslutning på meningsmålingene.
- Er nå det største partiet i senatet med 62 senatorer, og nest-størst i nasjonalforsamlingen med 105 representanter.