Dørgende stillhet fra Damaskus

Fristen Syria har fått til å slippe inn observatører eller bli underlagt strenge sanksjoner løp ut, uten at Damaskus ga noe svar. Samtidig har FN mottatt urovekkende rapporter om at barn blir torturert i Syrias fengsler.

Barn demonstrerer i Homs, Syria

FN har fått rapport om at barn blir arrestert og torturert i Syria. Disse barna demonstrerte i Homs i oktober.

Foto: Reuters

Claudio Grossmann

Rapportene er foruroligende og troverdige, sier FNs Claudio Grossmann

Foto: Evan Schneider / UN Photo

Det meldes også at en 17 år gammel gutt ble drept av sikkerhetsstyrkene i byen Deir Ezzor i dag.

– Da fristen gikk ut, hadde vi ikke fått noen respons fra Syrias regjering, sa en representant for Den arabiske liga i Kairo.

Russland imot sanksjoner

Tyrkia sier at det arabiske ultimatet er Syrias president Bashar al-Assads "siste sjanse" til å følge de internasjonale oppfordringene til å stanse sine dødelige angrep mot dem som demonstrerer mot regimet.

Mer enn 3500 mennesker, de aller fleste sivile, er drept siden midten av mars.

Men Syrias gamle allierte fra Den kalde krigen, Russland, vil fortsatt ha samtaler framfor aksjoner. Russland brukte også vetoretten sin og stanset resolusjonen som kunne åpnet for ulike former for aksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd i oktober.

– På dette stadiet trenger vi ikke resolusjoner, sanksjoner eller press, men en dialog mellom partene i Syria, sier en talsmann for Russlands utenriksminister, Aleksander Lukasjevitsj, i Moskva.

Det er alle landene i Den arabiske liga, Andre av Syrias naboland og det meste av det internasjonale samfunnet altså ikke enig med ham i.

Barn tortureres i fengslene

FNs menneskerettighetskomité mot tortur meldte i dag at den har fått rapporter om at barn har blitt pågrepet og torturert i Syria.

Rapportene viser massive brudd på menneskerettighetene fra sikkerhetsstyrkenes side.

- Komiteen har mottatt en rekke troverdige rapporter om omfattende brudd på menneskerettighetene, sier komiteens leder, Claudio Grossmann.

- Det mest bekymringsfulle er meldingene om at også barn er torturert og mishandlet mens de har vært fengslet, sier han.

Stanser flyginger til Damaskus

Lørdag skal de 22 finansministrene i ligaen møtes for å stemme over sanksjoner mot myndighetene i Damaskus, inkludert stans i all flytrafikk og frysing av regjeringsmedlemmenes verdier i utlandet, hvis Syria ikke signerer en avtale.

Og for aller første gang ber Den arabiske liga FN om hjelp til å løse krisen i et araberland.

Ligaens utenriksministrer ble enige om å be FN-leder Ban Ki-moon om "å gjøre alt som er mulig for å støtte forsøkene til Den arabiske liga for å løse den kritiske situasjonen i Syria".

ALT OM OPPRØRET I SYRIA

SISTE NYTT

Siste nytt