Donald Trumps svigersønn i Midtøsten for å skape fred

Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er i Midtøsten for å fortsette arbeidet for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Samtidig annonserer Israel første utbygging på Vestbredden på 25 år.

USA-TRUMP/ISRAEL

Jared Kushner og Ivanka Trump under besøket i Jerusalem i mai.

Foto: POOL / Reuters

Ifølge en tjenestemann i Det hvite hus, skal Kushner holde møter i både Jerusalem og i Ramallah. Han skal få oppdateringer fra den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, palestinernes president Mahmoud Abbas og deres ledende rådgivere.

PALESTINIAN-US-ISRAEL-CONFLICT-TALKS

Jason Greenblatt i møte med palestinernes leder Mahmoud Abbas 25. mai.

Foto: OSAMA FALAH / AFP

Sammen med utsending Jason Greenblatt skal han ha samtaler med palestinerne og israelerne om muligheten for å gjenoppta fredsprosessen som har ligget død siden 2014.

Utpekt av Trump

Allerede før Donald Trump ble innsatt som president, uttrykte han ambisjoner om å skape fred i Midtøsten, og at svigersønnen var tiltenkt en betydelig rolle i arbeidet.

Israel Palestinians Trump Jared Kushner

Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er i Midtøsten for å gjenoppta fredsprosessen.

Foto: Susan Walsh / AP

Kushner kommer selv fra en ortodoks jødisk familie, og han og hans kone Ivanka var med da president Donald Trump besøkte Midtøsten forrige måned. Trump kom med en personlig oppfordring om å finne fram til en fredelig løsning. Han ba begge sider sette til side "smerten og uenigheten fra fortiden", men hadde ikke noen konkrete forslag om hvordan prosessen kunne drives fremover eller hvordan unngå temaene som har fått alt til å gå i stå tidligere. Det inkluderer Jerusalems status, bygging av israelske bosettinger og palestinernes krav om en egen stat.

Trump har omtalt fred i Midtøsten som "den ultimate dealen", og har altså satt Kushner og utsending Jason Greenblatt til å lede den amerikanske innsatsen.

– Bosettinger i strid med folkeretten

Israel har ikke gjort noe for å innfri Sikkerhetsrådets krav om byggestans i de ulovlige bosettingene på den okkuperte Vestbredden, fastslår FNs utsending.

Netanyahus kunngjøring kommer dagen etter at president Donald Trumps spesialrådgiver Jason Greenblatt ankom regionen. I dag får han selskap av Trumps svigersønn Jared Kushner.

Senere samme dag var bosettingene i okkuperte palestinske områder tema i FNs sikkerhetsråd. Midtøsten-utsending Nickolaj Mladenov understreket at FN anser bosettingene for å være folkerettsstridige.

Mladenov presenterte sin andre rapport siden Sikkerhetsrådet i desember vedtok en resolusjon der israelske bosettinger ble fordømt som et åpenbart brudd på folkeretten. Sikkerhetsrådet krevde da full stans i Israels bosettingsaktivitet på den okkuperte Vestbredden.

Siden 24. mars har Israel kunngjort planer om nesten 4000 boliger og utstedt ytterligere 2000 anbud for bygging i bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, opplyser Mladenov. Han påpeker at det er en betydelig økning fra den forrige tremånedersperioden.

Palestinas president Mahmoud Abbas' talsmann, Nabil Abu Rudeineh, kaller den nye byggingen for en alvorlig opptrapping, melder nyhetsbyrået Wafa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt