NRK Meny
Normal

Donald Trumps septemberoffensiv

WASHINGTON (NRK): Blant krigsveteraner og militære slår han Hillary Clinton ned i støvlene på en ny meningsmåling. Donald Trump var vag, men selvsikker da han ble spurt ut om utenrikspolitikken sin i natt. Er han presidentkandidaten med ni liv?

Trump utspørring

- Jeg har svært god dømmekraft, sa Donald Trump da han ble spurt om han virkelig har nok erfaring til å bestemme om amerikanske styrker skal sendes til væpnede konflikter.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Donald Trump er kjent for sine comeback. Angrepet hans på familien til en fallen soldat fra Irak-krigen ble beskrevet som begynnelsen på slutten på hans forsøk på å bli USAs neste president.

Men nå, en drøy måned etter at Trump frastøtte mange amerikanere i uniform, seiler han igjen i medvind også blant krigsveteraner.

I en måling NBC fikk utført blant militære og veteraner før sin utspørring om utenrikspolitikk i natt leder Trump med hele 19 prosentpoeng over Hillary Clinton.

Og det til tross for at utfordreren hans altså er USAs tidligere utenriksminister og objektivt sett burde være bedre kvalifisert til å være øverstkommanderende enn forretningsmannen med null politisk erfaring.

Men som eksperter her har pekt på gang på gang i denne valgkampen: Amerikanerne vil ha forandring.

Les også: Dette har Donald Trump endret mening om

Les også: Dette er de drøyeste uttalelsene om Trump

Løy om Irak-krigen

Nattens utspørring på NBC var den første der de to presidentkandidatene begge deltok. De var aldri på scenen samtidig, men i en halv time svarte hver av dem på spørsmål fra programleder Matt Lauer og nåværende og tidligere militære i salen.

Clinton måtte tåle spørsmål om troverdigheten sin etter e-postbruken og kom defensivt ut.

Hillary Clinton i utspørring

Hillary Clinton måtte svare på flere spørsmål om sin dømmekraft og e-postbruk.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Trump var langt mer avslappet og snek seg unna detaljerte svar slik han pleier.

– Jeg har svært god dømmekraft, sa han da han ble spurt om han virkelig hadde nok erfaring til å bestemme om amerikanske styrker skal sendes til væpnede konflikter.

Republikanernes presidentkandidat fulgte opp med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

– Jeg var totalt motstander av krigen i Irak, sa han blant annet uten å bli satt fast av programlederen. Det er nemlig allment kjent at Trump i et intervju i 2002 sa at han var for en invasjon i landet.

Defensiv Clinton

Hillary Clinton måtte svare på flere spørsmål om sin dømmekraft og e-post-bruk og slet åpenbart med å gi gode svar.

Hun var langt mindre lystig i tonen enn Trump, og ble etterpå kritisert av lederen for Republikanernes partiorganisasjon, Reince Priebus, for å ha smilt for lite.

Kampanjen hennes skjøt tilbake på Twitter at temaene i utspørringen var alvorlige og ikke innbød til en lystig tone.

Men Hillary Clinton har langt mindre å smile over enn bare for en uke siden.

Hun har mistet mye av den store ledelsen hun hadde.

CNN/ORC-målingen som kom mandag viste Trump med en knapp ledelse på Clinton mens de fleste andre målinger viser at hun fortsatt ligger foran, men har tapt mye av det store forspranget som fikk mange til å antyde at seieren allerede var innen rekkevidde.

Les også: Hillary Clintons 10 spøkelser

Lite engasjerende

Flere demokratiske kommentatorer NRK har snakket med er bekymret for at Clinton har større problemer enn først antatt med å skape engasjement blant velgere.

De siste ukene har hun forholdt seg rolig og latt Trump komme med det ene kontroversielle utspillet etter det andre. Så fort valgkampen handler om Clinton selv, om e-postbruk, pengene til Clintonstiftelsen og presidentkandidatens egne personlige egenskaper synes det imidlertid raskt på meningsmålingene.

Veteraner på presidentkandidat-utspørring

Donald Trump slår Clinton klart på en ny meningsmåling blant krigsveteraner og militære.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Utfordrende debattledelse

Om drøye to uker møtes Clinton og Trump til den første av tre TV-debatter. De vil bli mer avgjørende enn ved noe presidentvalg på lenge. Nattens utspørring viste også hvor utfordrende de vil bli for utspørrerne.

I natt fikk NBCs Matt Lauer hard kritikk for å ha latt Trump slippe for billig unna.

I debattene kan det bli en utfordring å behandle de to kandidatene likt fordi Trump er svært flink til å sno seg unna å svare direkte på spørsmål. Å sjekke faktaopplysninger på direkten kan også bli utfordrende.

Flere av Clintons støttespillere mente også at nattens utspørrer opptrådte kvinnefiendtlig overfor henne.

Mye er nytt og annerledes i en valgkamp som stadig overrasker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt