Hopp til innhold

Trump truer kampflyprogrammet

PHOENIX, ARIZONA (NRK) På Twitter truer Donald Trump med å kutte milliarder av dollar i den amerikanske delen av F35-programmet. Norge har fått levert de første fire kampflyene og samarbeider tett med USA.

FORBEREDER HJEMKOMST:

FORBEREDER HJEMKOMST: Oberstløytnant Martin Tesli og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide forteller at grundige forberedelser er i gang før de første tre kampflyene Norge har kjøpt skal flys hjem om et knapt år.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Dette er et veldig langsiktig og godt fundert samarbeid, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da NRK møtte henne på luftforsvarsbasen Luke for noen dager siden.

På den amerikanske kampflybasen i Phoenix, Arizona trener nå et stort antall norske jagerflygere og teknisk personell på å lære å fly og vedlikeholde F35-flyene Norge har kjøpt.

– Den norske avdelingen som er her nå er den største internasjonale partnernasjonen for øyeblikket, men andre som Australia og Italia kommer til å bli store etter hvert, forklarer oberstløytnant Martin Tesli som er både jagerflyger og norsk sjef ved basen.

Trump vil kutte

Det har i mange år vært debatt rundt kostnadene ved utviklingen av kampflyet F-35 som Norge har bestilt 51 av. USA har brukt 3200 milliarder dollar på flyene som produseres av forsvarsgiganten Lockheed Martin, og det synes tydeligvis Donald Trump er for mye.

«F35-programmet og kostnadene er ute av kontroll. Milliarder av dollar kan og bli spart etter 20. januar» tvitret han i mandag.

Laster Twitter-innhold

Det fikk Lockheed-aksjen til å falle med 5 prosent på noen timer, men etterpå har mange her i USA ytret at det vil være vanskelig for Trump å få igjennom store kutt i programmet i sitt eget parti i kongressen.

I en rekke amerikanske delstater er forsvarsindustrien en viktig arbeidsgiver, og mange politikere vil ikke gå med på store kutt.

Det norske forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere tweeten fra Trump.

– Vi konstaterer at vi har fått fire fly levert på tid og til avtalt pris og at prisen på hvert enkelt fly fortsetter å gå ned som planlagt, kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i Forsvarsdepartementets kampflyprogram til NRK.

Norges største investering noensinne

De 51 kampflyene Norge har bestilt er den største investeringen i Fastlands-Norge noensinne. De første flyene koster i overkant av 800 millioner kroner per stykk, men prisen per fly vil falle etter hvert som flere blir levert.

I begynnelsen av november neste år skal de tre første flyene flys til Ørland i Sør-Trøndelag.

– Det tette samarbeidet med amerikanerne om opptrening og vedlikehold skal fortsette i lang tid, i 40 år etter planen, forklarer forsvarsministeren.

– Vi ser store fordeler ved å være del av et veldig stort miljø sammen med den største brukeren USA, sier hun.

TETT SAMARBEID MED USA:

TETT SAMARBEID: Brigadegeneral Brooke Leonhard forklarer forsvarsministeren hvordan opptreningen av jagerflygere foregår på Luke. Han skryter uhemmet av samarbeidet med Norge.

Flyr alene

Morten Hanche er den første norske jagerflygeren som fløy F35. Han har nå rundt 150 flytimer bak seg i Arizona.

– Det er enklere å lande og ta av. det er veldig nyttig siden vi bare skal ha ensetere. Det er også trygt å vite når vi skal fly i mye mer krevende værforhold på Ørland og i Norge enn her i Arizona hvor det stort sett er sommer hele året, sier Hanche,

Forberedelsene til å få de tre første flyene er i full gang, og flyturen fra Arizona til Trøndelag kommer til å ta rundt 10 timer, forklarer oberstløytnant Martin Tesli som er norsk sjef på basen.

– Det er en lang tur som må planlegges nøye. Vi har imidlertid mulighet til å tanke flyene i lufta, og det vil bli nødvendig på denne turen, forklarer han.

De nye F35-flyene testes på den militære flybasen Eglin i det vestlige Florida.

Mens de tre første flyene vil bli levert til Ørland, vil stadig nye bli levert til basen i Arizona.

Den amerikanske brigadegeneralen som leder avdelingen på basen de norske flyene hører innunder understreker hvor viktig partnerskapet med Norge.

– Det er svært viktig og en del av en koalisjon vi håper vi å fortsette p bygge for å kjempe mot truslene vi står overfor i verden. Det norske mannskapet bringer også inn unik erfaring blant annet når det gjelder klimatiske forhold, sier Brooke Leonhard.

SISTE NYTT

Siste nytt