Donald Trump sparket fungerende justisminister

Sally Q. Yates ville ikke forsvare presidentordren til Donald Trump. Da fikk hun sparken.

USAs fungerende justisminister Sally Q. Yates

BLE AVSATT AV TRUMP: USAs fungerende justisminister Sally Q. Yates.

Foto: PETE MAROVICH / AFP

Fungerende justisminister Sally Q. Yates har gjort det klart i et brev at hun ikke vil forsvare Trumps omstridte presidentordre om innreiseforbud i retten.

Mange har truet med søksmål etter at Trump nektet flyktninger og borgere av sju muslimske land i Midtøsten innreise til USA.

Har fått sparken

I brevet, som New York Times omtaler, sier Yates at hun ikke er overbevist om at ordren er lovlig. Brevet skal være sendt til advokatene i justisdepartementet.

– Jeg er ansvarlig for å sikre at den rettslige posisjonen vi inntar er i tråd med denne institusjonens forpliktelse til å etterstrebe rettferdighet og stå for det som er rett. Foreløpig er jeg ikke overbevist om at det å forsvare presidentordren er i tråd med dette ansvaret og jeg er heller ikke overbevist om at ordren er lovlig, skriver Yates.

Nå bekrefter Det hvite hus at Yates er avsatt fra jobben som USAs fungerende justisminister.

– Fungerende justisminister Sally Yates har sveket justisdepartementet ved å nekte å innføre en lovlig ordre, som er utformet for å beskytte USAs borgere, heter det i en skarp uttalelse fra Det hvite hus. Hun beskyldes også for å være «svak når det kommer til grenser og veldig svak når det kommer til ulovlig innvandring».

Les mer: Vil ikke forsvare Trump-ordre

Donald Trump

GA MINISTEREN SPARKEN: USAs president Donald Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Boente overtar

Ifølge Det hvite hus skal Dana Boente, en mangeårig føderal statsadvokat, overta Yates' oppgaver inntil Sessions er godkjent og innsatt.

Boente sier i en uttalelse at han opphever direktivet fra Yates, samtidig som han gir de ansatte i justisdepartementet beskjed om å gjøre sin plikt og forsvare «de rettmessige ordrene til vår president».

Yates ble utnevnt av USAs tidligere president Barack Obama. Det var ventet at hun uansett ville ha blitt erstattet av Jeff Sessions i løpet av kort tid, som er plukket ut av Trump, så snart han godkjennes i Kongressen.


Avsatte en sjef til

Også den fungerende sjefen for tollen og grensekontrollen ble avsatt mandag. Igjen er det snakk om en etatsleder som var utnevnt av Obama-administrasjonen. Beskjeden om at Daniel Ragsdale måtte gå fra jobben kom en time etter at Yates fikk sparken, men det ble ikke gitt noen grunn for avskjedigelsen.

Ragsdales erstatter, Thomas Homan, vil bidra til «å sikre at vi innvandringslovene blir iverksatt i USA i tråd med nasjonens interesse», sier ministeren for innenlands sikkerhet, John Kelly.

Trump har innført midlertidig innreiseforbud for reisende fra sju land med overveiende muslimsk befolkning og for flyktninger. For syriske flyktninger gjelder innreiseforbudet på ubestemt tid, mens andre grupper foreløpig skal nektes innreise i noen måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt