Donald Trump samlet kabinettet til fotoseanse: – Det merkeligste møtet noensinne

Én etter én fikk de nærmeste muligheten til å takke presidenten for «velsignelsen» og «æren» av å jobbe med ham.

Én etter én hyllet kabinettmedlemmene president Donald Trump.

USAs 45. president Donald John Trump holdt mandag sitt første fulltallige kabinettmøte, og det ble en uvanlig og oppsiktsvekkende affære.

  • Lyd: USA-korrespondent Tove Bjørgaas om møtet:

Ifølge CNN startet presidenten med å skryte av bragdene gjennom de siste 143 dagene, blant annet ved å hevde at «Det har aldri vært en president ... med få unntak ... som har fått gjennom mer lovgiving, som har gjort mer enn meg».

Dette er ikke sant. Mens Trump har signert en rekke såkalte presidentordrer, blant på innreiseforbudet fra fortrinnsvis muslimske land (som ble stanset i flere rettsinstanser), har han fortsatt til gode å få store, vaskeekte lover gjennom kongressen.

Det første forsøket på en ny helsereform havarerte («Hvem visste at helsetjenester var så kompliserte?»). Skattereformen, som Trump flere ganger har antydet er rett rundt svingen, er det stille rundt.

Og han har fortsatt til gode å sikre de mange milliarder dollarene som den «store og vakre» muren mot Mexico vil koste.

Uansett: Etter innledningen var det kabinettmedlemmenes tur.

– Utrolig ære å tjene under deg

Én etter én fikk de lov til å introdusere seg selv og tilby hyllester til Lederen, i det CNN omtaler som «det merkeligste kabinettmøtet noensinne» og New York Times kaller en «merkelig tv-seanse, selv etter standardene til en reality-administrasjon».

Først ute var visepresident Mike Pence.

– Dette er det største privilegiet i mitt liv, å tjene en president som holder ordet overfor det amerikanske folk og setter sammen et team som fører til ekte forandring, ekte velstand og ekte styrking av nasjonen, sa Pence.

Helse- og omsorgsminister Tom Price holdt heller ikke tilbake.

– Herr president, hvilken utrolig ære det er å tjene under lederskapet ditt. Jeg kan ikke takke deg nok for privilegiene du har gitt meg, og lederskapet du har utvist, sa Price.

Han understreket anseelsen Trump og USA nå har fått ute i den store verden.

– Jeg fikk muligheten til å representere USA på G20 i Berlin og hos WHO i Genève. Jeg kan ikke fortelle deg hvor spente og entusiastiske folk er om USAs ledelse i spørsmål om global helsesikkerhet, sa Price.

Stabssjef (iallfall enn så lenge) Reince Priebus snakket også varmt om sjefen, som ifølge kilder har gitt ham en stram tidsfrist til å rydde opp i rotet i Det hvite hus.

– På vegne av alle rundt deg, herr president, takker vi deg for muligheten og velsignelsen du har gitt oss, til å tjene din agenda og det amerikanske folk, sa Priebus.

Og slik fortsatte det rundt bordet, mens Trump selv satt smilte og nikket anerkjennende til hyllesten fra sine underordnede. Ikke lenge etter publiserte han del hele på Twitter.

Laster Twitter-innhold

«FANTASTISK»

Reaksjonene lot åpenbart ikke vente på seg. Demokrat og New York-senator Chuck Schumer var raskt ute på Twitter med sin egen versjon.

«FANTASTISK møte i dag med den beste staben i historien til verden!!!», skrev han på Twitter til videoen under.

Den demokratiske senatoren Chuck Schumer la ut sin egen «skrytevideo».

Chris Cillizza, som Trump tidligere har kalt «en av de dummeste og minst respekterte politiske kommentatorene», sammenliknet affæren med en episode av «The Apprentice».

– Hver person forsøkte å overgå den forrige med skryt, skrev han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Seansen ble et enkelt oppspark til kommentatorene på senkveldsprogrammene.

«Jeg visste ikke at Trump hadde en "sjekk inn ballene din ved døren"-politikk», sa bl.a. Stephen Colbert i monologen på «The Late Show».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt