Hopp til innhold

Trump i CNN-utspørring: – Jeg kunne ha avsluttet krigen i Ukraina på 24 timer

USAs tidligere president Donald Trump ville ikke svare på om han håper Ukraina eller Russland vinner krigen, men han sier han kan avslutte krigen på 24 timer.

Donald Trump April 27, 2023

VIL HA SLUTT PÅ KRIGEN: – Tusenvis av mennesker blir drept, vi må få avsluttet denne krigen i Ukraina, sa Donald Trump.

Foto: AP

Donald Trump langet ut mot Europa og ville ikke si om han mener Russlands president Vladimir Putin er en krigsforbryter, da han deltok i en utspørring på CNN natt til torsdag.

–Vladimir Putin gjorde en feil da han gikk inn i Ukraina, men han ville aldri ha gjort det hvis jeg var president, sa Trump.

Han ville ikke svare på om han støtter Ukraina eller Russland eller om Putin er en krigsforbryter.

Men presidentkandidaten Trump sa at han kan avslutte krigen på under et døgn dersom han blir gjenvalgt.

– Hvis jeg er president, vil jeg ordne opp i den krigen på en dag, 24 timer, sa Trump.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita.

Eirik Løkke er rådgiver i Civita.

Foto: Tobias Prosch Simonsen

Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita mener Trump fremstår som autoritær.

– Slik Trump fremstår i denne utspørringen er han en umiddelbar trussel mot det amerikanske demokratiet, sier Løkke.

Han mener Trump sine uttalelser er verre enn noensinne.

Gjennom på nytt å avvise at han tapte valget i 2020, at han nekter å si om han støtter Ukraina eller Russland, så fremstår Donald Trump som en trussel mot det amerikanske demokratiet.

Trump var forsiktig med å kritisere Putin, men langet ut mot Europa og Nato.

– Vi gir bort så mye utstyr. Vi har ikke nok ammunisjon til oss selv. Vi blir utnyttet nok en gang. Dette ville aldri ha skjedd med meg som president. Det vet Putin, sa Trump før han la fram tall på hvor mye han mener USA og EU-land har brukt i Ukraina.

Angrep og spredte løgner

Trump viste igjen at han ikke bryr seg om å snakke sant eller å være politisk korrekt.

Det ble raskt avbrytelser i CNN-programmet der programleder Kaitlan Collins og velgere fra New Hampshire spurte ut Trump.

ZNh9Pn-5EsU

Programleder Kaitlan Collins var den som utspurte Trump natt til torsdag. Her avbildet i 2018.

Foto: AP

På et tidspunkt kalte ekspresidenten Collins «nasty». Hun hadde et svare strev med å forsøke å avbryte Trump hver gang han sa noe som ikke er sant.

I den første delen av programmet handlet det om storming av Kongressen, som fant sted 6. januar 2021.

En av velgerne i salen spurte om Trump ville benåde dem som har blitt dømt til fengsel for sine roller under stormingen.

Væpnede politimenn tar dekning inne i Kongressbygningen.

6. januar 2021 stormet flere Kongressen i Washington DC.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Ja, jeg vil benåde mange av dem. Jeg forsøker ikke å rettferdiggjøre noe. Men blir jeg valgt, vil jeg benåde mange av dem som ble dømt. De lever i et helvete nå. Jeg kan ikke si hver eneste en, for et par av dem mistet nok kontrollen, sa Trump.

Han kalte også politimannen som skjøt demonstranten Ashli Babbit inne i kongressen under stormingen en forbryter. Det vekker sterke reaksjoner.

Løkke mener det illustrerer Trumps manglende demokratiske sinnslag.

Det er besynderlig å se det republikanske partiet som alltid har vært en sterk forkjemper for politiet, å karakterisere en politimann på denne måten av Trump, sier Eirik Løkke.

Journalister følger med på CNN-programmet med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump ved St. Anselm College i Manchester, New Hampshire, 10. mai 2023

Journalister følger med på CNN-programmet med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump ved St. Anselm College i Manchester, New Hampshire, 10. mai 2023

Foto: AFP

CNN får kritikk

Folkemøtet til CNN fant sted på St. Anselm College i den lille delstaten New Hampshire nordøst i USA. Velgerne der er blant de første som stemmer ved nominasjonsvalg i USA.

Arrangementet som ble kunngjort forrige uke, vakte oppsikt da Trump ikke har deltatt i et slikt program på CNN siden 2016. Kritikere har ment det er feil å gi ham en slik talerstol.

Han brukte den til å komme med en rekke falske påstander.

Blant annet da han nok en gang å hevdet at han vant valget i 2020.

– Vi fikk flere stemmer enn noen annen har fått som president i USA. Hvis du ikke er veldig dum, skjønner du at valget var rigget. Folk i hele verden skjønte det, sa Trump.

Les også: Trumps store utfordrer

Guvernør i Florida, Ron DeSantis på valgvaken i Tampa, etter at det ble klart at han er gjenvalgt som guvernør.
Guvernør i Florida, Ron DeSantis på valgvaken i Tampa, etter at det ble klart at han er gjenvalgt som guvernør.

– Vil du slutte å snakke polariserende valgjuks i denne valgkampen, spurte en fra publikum.

– Ja, vi må bare vinne igjen og fikse landet, svarte Trump.

Jeg tror denne sendingen reflekterer hvor polarisert USA er, den dype konflikten mellom liberale og konservative mellom republikanere og demokrater, sier Løkke og fortsetter:

Hvis du støtter Trump så mener du at dette var bra at CNN gjorde og at Trump gjorde det fantastisk bra. Er du demokrat så er du kritisk til at CNN ga ham en plattform og veldig kritisk til tingene som Trump sa.

Aner ikke hvem kvinnen er

På tirsdag ble Trump kjent skyldig for å ha utført et seksuelt overgrep mot skribent og journalist E. Jean Caroll. En hendelse som skal ha funnet sted i 1996. En jury i New York dømte ham til å betale henne over 5 millioner dollar i erstatning, noe som tilsvarer rundt 50 millioner norske kroner.

– Jeg sverger på barna mine. Jeg aner ikke hvem denne kvinnen er. Dette er en falsk historie, svarte Trump da han fikk spørsmål om dommen.

Ha la til at mannen til E. Jean Carroll er en hyggelig fyr.

E. Jean Caroll på veg ut frå rettsalen på Manhatten i New York.

Skribent og journalist anklagde Donald Trump for voldtekt. Trump ble funnet skyldig i overgrep og ærekrenkelse av en jury i New York.

Foto: Seth Wenig / AP

Trump har varslet at han vil anke kjennelsen. Han beskriver hele det sivile søksmålet som en stor heksejakt.

Da han ble spurt om hva han vil si til dem som mener at å bli funnet skyldig i å ha utført et seksuelt overgrep diskvalifiserer ham fra å bli president, sa han bare:

– Det er ikke mange, for oppslutningen min økte nettopp.

Trump fortsatte å ta avstand fra alle rettsprosessene mot ham.

I New York er han tiltalt for blant annet å ha betalt hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, samt økonomiske uregelmessigheter i hans selskap.

Etter at dette ble kjent, samlet kampanjen hans inn 40 millioner kroner på bare 24 timer. Trump-kampanjen har sendt ut flere e-poster der de ber om kampanjebidrag etter dommen i New York denne uka.

Trump-kampanjen håper de vil samle inn enda flere millioner etter kjennelsen som kom tirsdag.

Mener Trump vil gi Ukraina til Russland

Donald Trump har ikke gjestet CNN siden 2016.

Trump sier CNN gav ham et tilbud han ikke kunne avslå, og at det er derfor han stilte opp. På sin sosiale medieplattform har han også hevdet at CNN er «desperate etter å få de fantastiske Trump-seertallene nok en gang»

I USA er det mange som reagerer kraftig på det Trump sa på direktesendt TV natt til torsdag (norsk tid).

Skjermdump fra Twitter der Ekspresidentens tidligere venn og rådgiver Chris Christie, som vurderer å stille som republikansk presidentkandidat selv Tvitret dette:
– Donald Trump sier han ville stanse krigen i Ukraina på 24 timer. Uansett hvor vanvittig det er å si noe slikt, mistenker jeg at han ville avslutte krigen ved å gi Ukraina til Putin og Russland.
Foto: Skjermdump fra Twitter

Trumps uttalelser om Ukraina sjokkerer mest.

Ekspresidentens tidligere venn og rådgiver Chris Christie, som vurderer å stille som republikansk presidentkandidat selv Tvitret dette:

– Donald Trump sier han ville stanse krigen i Ukraina på 24 timer. Uansett hvor vanvittig det er å si noe slikt, mistenker jeg at han ville avslutte krigen ved å gi Ukraina til Putin og Russland.

Hør også:

SISTE NYTT

Siste nytt