Donald Trump mener fortsatt USA trues av invasjon

I en Twitter-melding fredag gjentar USAs president Donald Trump at landet er truet av en invasjon. For hundretusener av offentlig ansatte skaper nedstengningen store problemer.

USAs president Donald Trump besøkte torsdag Texas og grensen mot Mexico.

USAs president Donald Trump besøkte torsdag Texas og grensen mot Mexico.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Nedstengningen har vart i tre uker. Fortsetter den til lørdag, blir det den lengste føderale aksjonen i USAs historie. Det ser ikke ut til at det nærmer seg en løsning.

USAs president Donald Trump besøkte torsdag Texas og grensen mot Mexico.

Video: Torsdag besøkte Donald Trump grensen til Mexico.

Presidenten nekter å godkjenne ethvert budsjettforslag som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico.

Det var et Trumps løfter under valgkampen.

Trump kaller situasjonen ved grensen en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise. Fredag sendte Trump ut en Twitter-melding der han beskriver situasjonen som en invasjon.

Laster Twitter-innhold

Motstandere av presidentens plan mener han overdriver sikkerhetstrusselen.

Budsjettkrangel

Overfor republikanerne i Senatet har Trump understreket hvor viktig det er at de støtter ham. Senator Lindsey Graham fra South Carolina mener det kan bety «slutten på hans presidentskap» om han gir etter for Demokratene.

Presidenten er under press. Onsdag forlot Donald Trump et forhandlingsmøte med toppdemokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer om bevilgninger til grensemuren.

Flere republikanske senatorer har uttrykt misnøye med situasjonen. De er kritiske til hvordan den rammer vanlige amerikanere. Flere har tatt til orde for at statsapparatet bør gjenåpnes, mens samtalene rundt grensemuren fortsetter.

Donald Trump hevder at USA står overfor en alvorlig sikkerhetstrussel ved grensen

Donald Trump hevder at USA står overfor en alvorlig sikkerhetstrussel ved grensen mot Mexico.

Foto: JIM WATSON / AFP

Familier rammes hardt av nedstengningen

800.000 statlig ansatte er permittert. Av dem jobber rundt 420.000 uten lønn. Resten er sendt hjem.

Ved tidligere nedstengninger har permitterte arbeidstakere fått tilbakebetalt lønn senere. Det skal ikke være noen garanti for at det vil skje denne gangen.

Leverandører av varer og tjenester som har kontrakt med etater og departementer og som er tatt ut i ulønnet permisjon, vil ikke bli kompensert.

Det har ført til at mange prøver å kutte kostnader, søker om penger for lediggang eller tar opp lån.

Sier opp jobben

Blant dem er tobarnsmoren Rachael Weatherly fra Maryland.

Hun jobber som seniorrådgiver i den føderale krisebyrået FEMA og sier til AP at det økonomiske handlingsrommet er smalt etter at hun nylig ble separert.

– Jeg har sendt inn papirarbeidet for å bli arbeidsløs og venter på å få det godkjent. Jeg vet ikke hvordan dette vil ende, sier hun.

Tiuana Guerra, som jobber i skatteetaten, har prøvd å få ny jobb. Men potensielle arbeidsgivere vil ikke ansette noen de kan risikere å miste om bare noen uker, hvis normale tilstander gjenopprettes. Guerra har tatt opp lån for å nedbetale bilen.

Tobarnsmoren er en av 3.750 permitterte ansatte fra skatteetaten i byen Ogden.

– Det går så vidt. Vi klarer ikke å betale alle regningene, og det holder hardt med å få kjøpt drivstoff og mat, forteller hun.

Protester i Ogden.

Om lag 100 permitterte statsansatte protesterte torsdag mot nedstengningen i Ogden, i delstaten Utah.

Foto: Rick Bowmer / AP

SISTE NYTT

Siste nytt