Hopp til innhold

Donald Trump med flere utspill mot Biden etter kjennelse i hysjpengesaken

Torsdag ble Donald Trump kjent skyldig på alle 34 tiltalepunkter i hysjpengesaken. – Vi skal anke, lover presidentkandidaten, og gjentar flere uriktige påstander om rettssaken.

Former U.S. President Trump attends a press conference, in New York

PRESSEKONFERANSE: Tidligere president Donald Trump holder fredag en pressekonferanse, dagen etter at juryen fant ham skyldig i alle 34 punkter i hysjpengesaken mot ham.

Foto: Brendan McDermid / Reuters

– Hvis de kan gjøre dette mot meg, kan de gjøre det mot hvem som helst, åpner Donald Trump pressekonferansen fredag ettermiddag norsk tid.

Natt til fredag ble det klart at en enstemmig jury mente Trump er skyldig på alle 34 punkter i hysjpengesaken.

Den republikanske presidentkandidaten snakket videre om innvandring og det han mener er president Joe Bidens manglende innstramminger på innvandringsfeltet.

Trump snakker til de fremmøtte før pressekonferansen

Trump snakker med de fremmøtte på pressekonferansen fredag ettermiddag norsk tid.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

Så nevner han at han har fått forbud av dommeren mot å snakke om saken, og gjentar påstander fra tidligere om at rettssaken er rigget og politisk motivert.

Gjentatte ganger bedyrer presidentkandidaten sin uskyld, og kommer med krasse spark til dommer, aktor og sittende president.

– Vi skal anke, vi skal anke, gjentar han.

Dette gjorde han også da kjennelsen ble kjent i natt.

Påstandene om at rettssaken var rigget er ikke dokumentert. President Joe Biden og hans administrasjon har ingenting med rettssystemet i New York, der Trump er dømt, å gjøre.

Det stemmer imidlertid at dommeren ga Trump forbud mot å snakke om rettssaken. Dette forbudet gis i rettssaker hvor retten ikke vil at rettssaken skal forstyrres eller prosederes utenfor rettssalen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kom Biden i etterkant av pressekonferansen med en uttalelse hvor han sa at Trump truer demokratiet i USA, med sitt angrep på rettssystemet i landet.

Etter pressekonferansen kom Biden med en uttalelse på X, hvor han sa at Trump truer demokratiet i USA med utspillene sine. Han minnet også følgerne sine på at det er mulig å «stoppe» Trump, ved å velge Biden som president i høst.

USA-korrespondent Anders Tvegård forklarer noen av Trumps uttalelser under pressekonferansen.

Flere utspill mot dommeren

Videre Trump kaller president Biden dum og uærlig.

Han sier han vil stenge grensene til USA som president, og sier at alle som er uenige med ham i dette hater USA.

Trump trekker fram at det er mye kriminalitet i New York. Ifølge AP har imidlertid antallet drap og skytehendelser i New York vært lavere i år enn tidligere år. Byrået skriver også at kriminalitetsnivået var langt høyere på 1990-tallet.

Les også NRK svarer: Kan Trump bli president nå?

Trump er på vei inn i en bil og vinker til fremmøtte før han skal sette seg inn. Kun ansiktet og den ene armen synes. Han har på seg dress. Bak ham er gråbrune bygg.

Han takker også for støtten fra Trump-supportere i kjølvannet av at kjennelsen ble kjent.

I salen der pressekonferansen holdes, kan det virke som at flere av hans støttespillere har møtt opp.

Han møtte applaus og jubel da han ankom pressekonferansen, og får applaus underveis i pressekonferansen.

– Jeg liker disse folka, sier Trump etter applausen.

Juryen kom med sin kjennelse etter to dager. Straffeutmålingen kommer 11. juli.

– Valgkamptale

Rettssaken mot Trump var ferdig tirsdag 28. mai. Da hadde den pågått i seks uker i rettssalen på Manhattan i New York. Hvert av dem kunne gi en maksstraff på fire års fengsel.

Sakens bakgrunn var en betaling på 130.000 dollar til pornoskuespilleren Stephanie Clifford, kjent som Stormy Daniels, kort tid før presidentvalget i 2016.

Robert Burck, better known as the "Naked Cowboy", plays the guitar outside Trump Tower,

En Trump-tilhenger med tilnavnet The Naked Cowboy har tatt med gitaren sin men glemt igjen klærne sine i New York fredag.

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Betalingen gikk via Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som betalte Daniels fra egen lomme. Cohen skulle senere bli betalt tilbake av Trump.

Dette er ikke den eneste rettssaken Trump må møte i år. I både lokale og føderale rettssaler i Atlanta og Washington er trump siktet for konspirasjoner knyttet til 2020-valget i USA.

Les også Trumps advokat vil ha kjennelsen om­gjort

Donald Trump og Todd Blanche

I Florida er han siktet for å ha beholdt topphemmelige dokumenter fra sin tid i Det hvite hus etter at han ikke ble gjenvalgt i 2020.

– Dette høres ut som en valgkamptale. Han fremstiller seg som et offer, sprer frykt og gjør velgerne sine oppmerksomme på at om noe som dette kan ramme ham, så kan de være neste ut, så her gjelder det å holde sammen. Han gjentar ting han har sagt tidligere, sier NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård.

Han påpeker at blant rettssakene Trump står i for tiden, så er dette den minst alvorlige.

– Likevel er det en sak som rammer ham personlig, fordi han kan bli fratatt rettigheten til å drive næringsvirksomhet, bøter og fengselsstraff.

Les også Trump skyldig på alle 34 punkter

SISTE NYTT

Siste nytt

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.

Biden skal tale for første gang etter at han trakk seg

Natt til torsdag norsk tid skal Joe Biden fortelle mer om hvorfor han trakk seg som demokratenes presidentkandidat.

GynmZViSNtc

Netanyahu talte i Kongressen til ståande applaus

Utanfor stod tusenvis av demonstrantar. Om lag halvparten av demokratane boikotta talen.