Hopp til innhold

Donald Trump hevder innvandring har skapt voldsomme forandringer i Europa

USAs president går knallhardt ut mot europeiske ledere. Donald Trump mener at innvandring har ført til «voldsomme endringer av Europas kultur». Amerikanske grensemyndigheter skiller barn og foreldre som forsøker å komme inn i USA fra Mexico.

USAs president Donald Trump

USAs president Donald Trump hevder at innvandring har ført til voldsomme endringer i Europa.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

I Twitter-meldinger sendt mandag angriper Donald Trump innvandringspolitikken som er ført av europeiske stater.

Trump retter særlig hard kritikk mot Tyskland og mener tyskerne vender seg mot sine ledere.

– Tysklands folk vender seg mot sine ledere idet innvandring utfordrer den allerede skjøre Berlin-koalisjonen. Kriminaliteten i Tyskland øker. Stor feil over hele Europa da det ble sluppet inn millioner av mennesker som har endret kulturen deres så sterkt og voldsomt, skriver Trump på Twitter mandag.

Laster Twitter-innhold

– Vi vil ikke at det som skjer med innvandringen i Europa, skal skje med oss, skriver han videre.

Spark til Merkel

Meldingen fra Trump oppfattes som en kommentar til konflikten mellom statsminister Angela Merkel og hennes egen innenriksminister Horst Seehofer.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

LES OGSÅ: Skjebnedag for Merkel

Horst Seehofer krever at Merkel finner en felles asylpolitisk løsning med andre EU-land innen to uker. Hvis ikke vil ministeren gi grensepolitiet ordre om å nekte migranter og flyktninger innreise.

Amerikanske innvandringsmyndigheter ved grensen til Mexico har den siste tiden begynt å skille foreldre og barn som tar seg ulovlig inn i USA. Mange søker også asyl.

Praksisen blir fordømt av Demokratene, menneskerettsaktivister og enkelte av Trumps republikanske partifeller.

Sammenligner med jødene

Også fra Norge kommer det reaksjoner. Alfredo Zamudio er direktør ved Nansen Fredssenter.

Alfredo Zamudio

Alfredo Zamudio

– Det går mot barns verdighet, det brytes et hellig bånd mellom småbarn og deres mødre. Det er uhørt at dette skjer i et demokratisk land i den vestlige verden, sier Zamudio.

Han avviser forklaringen om at amerikanske myndigheter kun håndhever landets lover. Zamudio sammenligner de som nå forsøker å komme seg inn i USA fra Mexico med norske jøder på flukt under andre verdenskrig.

– Norske jødiske familier som flyktet over til Sverige i vinterkulda under krigen gjorde det ikke for å få en fantastisk fremtid i Sverige, det var fordi noe fryktelig kunne skje her. Mange av dem som flykter fra vold og gjenger i Mellom-Amerika har det på samme måte. De har ikke noe annet valg, de er tvangsfordrevet av vold og uro. De har en legitim rett til å be om asyl, sier Zamudio.

Også FNs generalsekretær António Guterres advarer mot den amerikanske praksisen.

FNs generalsekretær Antonio Guterres

FNs generalsekretær António Guterres advarer mot konsekvensene av å splitte familier som tar seg ulovlig inn i USA

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

I en uttalelse sier han at barn risikerer å bli traumatisert hvis de skilles fra sine foreldre og at familier på flukt må behandles med respekt og verdighet.

LES OGSÅ: Melania Trump: Hater å se innvandrerfamilier splittes på grensen

Donald Trump avviser kritikken som er rettes mot innvandringsmyndighetene. I en Twitter-melding hevder han at barn brukes av kriminelle for å få komme til USA.

Laster Twitter-innhold

Trump kritiserer også demokratiske politikere som han mener må ta skylden for manglende sikkerhet og kriminalitet knyttet opp mot innvandrere

LES OGSÅ: Den brutale narkokrigen

SISTE NYTT

Siste nytt