Hopp til innhold

Donald Trump benåder tidligere valgkampsjef og svigersønnens far

President Donald Trump benåder ytterligere 29 personer. På lista står blant andre hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort og faren til svigersønnen Jared Kushner.

USAs president Donald Trump benåder 15 personer, blant dem flere av hans støttespillere som var under etterforskning for forskjellige lovbrudd.

USAs president Donald Trump har benådet 49 personer de siste to dagene. Mange av dem er hans egne støttespillere.

Foto: Andrew Harnik / AP

Faren Charles Kushner er eiendomsutvikler og har innrømmet skyld på tiltalepunkter om påvirkning av vitner og skatteunndragelse i 2004.

Svigersønnen Jared Kushner som er gift med Trumps datter Ivanka er også en av presidentens nærmeste rådgivere og blant annet sentral i Trumps fredsplan for Midtøsten.

Også Trumps mangeårige venn Roger Stone er benådet. I februar ble han dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen. Han ble også dømt for å ha påvirket vitner. I tillegg ble han dømt for å ha hindret Russland-etterforskningen

I juli omgjorde Trump fengselsdommen mot Stone, bare dager før han skulle begynne å sone.

Benådningene ble kunngjort av Det hvite hus onsdag kveld amerikansk tid. Totalt 29 personer står på listen over folk Trump benåder. Dermed har Trump benådet 49 personer de siste to dagene.

TIDLIGERE TRUMP-RÅDGIVER: Hele aktoratet i straffesaken mot Roger Stone har trukket seg. Washington, D.C.. 1. februar, 2019.

Donald Trumps mangeårige venn Roger Stone benådes.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Benåder Manafort

Også presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort blir benådet. I mars 2019 ble han dømt til tre år og elleve måneders fengsel for økonomisk kriminalitet.

Den tidligere valgkampsjefen skal ha skjult inntekter fra arbeid i Ukraina fra amerikanske skattemyndigheter og han skal ha overdrevet sin inntekt i søknader om lån.

Donald Trump Paul Manafort

Paul Manafort sammen med sin tidligere sjef.

Foto: Rick Wilking / Reuters

En rekke Trump-venner benådet

Tirsdag denne uken kunngjorde Det hvite hus at Trump benåder 20 personer. Flere av dem Trump-støttespillere som har vært under etterforskning for forskjellige lovbrudd.

På listen finner man folk knyttet til etterforskningen av Russisk innblanding i 2016-valget, tidligere kongressmenn og fire dømte krigsforbrytere.

Ifølge The New York Times er det store flertallet av dem som er blitt benådet av Trump så langt i hans presidentperiode, personer som har nære bånd til ham.

Vil omgjøre Mueller-etterforskningen

Blant dem som ble benådet tirsdag, er George Papadopoulos, som var siktet blant annet for å ha avgitt en falsk forklaring i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Benådningen av Papadopoulos blir sett på som nok et stikk mot Mueller-etterforskningen. Det var etterforskningen av Papadopoulos som på mange måter utløste hele Mueller-etterforskningen, som hang over Trump i nesten to år av hans presidentperiode.

Alex van der Zwaan, som var knyttet til Mueller-etterforskningen, blir også benådet. Nyhetsbyrået AP skriver at dette er ledd i et omfattende forsøk fra Trump på å omgjøre resultatene av etterforskningen, som førte til siktelser mot flere av hans nære støttespillere.

Brukte penger på datterens bursdag

Også de tidligere republikanske folkevalgte Duncan Hunter og Chris Collins er blant personene som nå benådes av Trump.

Collins var det første medlemmet av Kongressen som ga sin støtte til Trump og ble dømt til to år og to måneder i fengsel for å ha gitt innsideinformasjon til sin sønn.

Hunter ble dømt til 11 måneder i fengsel etter å ha sagt seg skyldig i å ha stjålet kampanjemidler og brukt dem på alt fra kvelder på byen med venner til å arrangere bursdagsfest for datteren sin.

Massakre i Irak

Fire personer tilknyttet Blackwater som soner straffer for sine roller i en massakre i Bagdad som drepte flere titalls sivile irakere og førte til internasjonal fordømmelse, benådes også.

Det dreier seg om Nicolas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty og Dustin Heard. Alle fire sonet lange fengselsstraffer før de ble benådet.

Deres støttespillere har i lang tid drevet lobbyvirksomhet for å få straffene omgjort og hevdet at de fire ble straffet for hardt og at etterforskningen ble gjort på en feilaktig måte.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.