Hopp til innhold

Mente Israel har mer ytringsfrihet enn Egypt – dømt til tre år i fengsel

Ifølge Amnesty er minst 12.000 sivile stilt for militære domstoler på grunn av ting de har sagt eller steder de har vært etter Hosni Mubaraks fall i Egypt. Maikel Nabil ble dømt til tre år fengsel for å kritisere militærrådet som overtok.

Video c42e4397-c441-4b9f-a11d-73592f570a50.jpg

Video: Maikel Nabil er i Norge for å se filmen «Back to the Square» der hans historie er hovedtema.

Da det forhatte diktatoren ble avsatt for ett år siden trodde og håpet mange egyptere på et bedre liv. Men militærrådet som overtok respekterer ikke folks meninger og kaster mange i fengsel for ting de har sagt eller møter de har deltatt på.

– Det står ikke bra til men menneskerettighetene i egyptiske fengsler. Jeg ble flyttet mellom seks fengsler og ble behandlet forskjellig i alle stedene. Men stort sett fikk jeg en røff behandling. Jeg tror jeg hadde det verre enn andre fordi jeg ble straffet for å ha bedrevet aktivisme, forteller Maikel Nabil til NRK.

Sultestreiket

Det kriminelle Maikel hadde gjort var å skrive om ytringsfrihet på bloggen sin.

En dag skrev han at Israel har mer ytringsfrihet enn arabiske land, og om hvordan Egypt bør lære av sin fiende Israel. Det ble for mye for de nye makthaverne i Kairo.

Den 26 år gamle bloggeren ble stilt overfor en militær domstol, det til tross for at ikke har noen bakgrunn fra militæret eller noen tilknytning til dem.

Etter 302 dager i fengsel og 100 dager i sultestreik ble Maikel sluppet fri i et generelt amnesti.

– De sier at fordi jeg kritiserte en militær institusjon, men jeg tror den egentlige grunnen er at militære domstoler er stengt for mediene. Ingen observatører får være til stede under rettsmøtene. Det er ingen offentlig debatt, så det er en slags hemmelig domstol. De kan gjøre som de vil, sier Maikel, som er i Norge for se den norske dokumentarfilmen «Back to the Square», der hans historie er hovedtema.

Broren stoppet på grensen

Med seg til Norge skulle han gjerne hatt sin seks år yngre bror, Mark. Men det satt egyptiske myndigheter en stopper for på flyplassen i Kairo.

– Broren min var sammen med meg på flyplassen for to dager siden, men vi ble stoppet og de nektet ham å forlate landet. Forsvarsdepartementet sier at studenter ikke får lov til å forlate landet uten tillatelse fra de militære, men dette bryter både med den egyptiske grunnloven og grunnleggende menneskerettigheter, sier Maikel.

Mark Nabil har så lenge storebroren har sittet fengslet brukt all sin tid på å få oppmerksomhet rundt hans situasjon. Sammen med vennene sine har de dokumentert alt de har gjort med et filmkamera. Det har ikke alltid vært like populært blant de nye styresmaktene.

Video cd5fa878-b516-42e1-86b7-bb57cc0596ca.jpg

Video: Mens Mark Nabil filmet utenfor fengselet der Maikel satt ble han stoppet av sivilkledde vakter, som selv filmet ham.

Flere ganger ble de stoppet av sikkerhetsvakter som nektet dem å filme.

Ikke demokratisk valg

Snart er det presidentvalg i Egypt, men optimismen er ikke veldig stor. For mange av kandidatene representerer ikke det nye Egypt, mener Nabil.

– Det kommer ikke til å bli noe demokratisk valg neste måned. Hele valgprosessen er basert på juks. Det er som om de militære velger ti personer som vi får velge mellom. Vi skal altså velge mellom kandidater som de militære har valgt ut, sier Nabil og rister oppgitt på hodet.

– Militæret har laget reglene og de har hindret mange fremstående personer og opposisjonsledere fra å stille til valg.

I dag ble det også kjent at Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafiq likevel får stille i presidentvalget. Det til tross for loven i klartekst sier at ingen som var president, visepresident eller statsminister under Mubarak-regime de siste ti år får ha politiske verv.

Mikail og hans bror vil fortsette å kjempe for demokratiet i Egypt og for de mange politiske fangene som fortsatt sitter fengslet bak egyptiske murer.

– Regimet har ikke falt. Vi ser på militærregimet fra 1952 som en del av Mubaraks regime, og vi fortsetter med revolusjonen til vi får slutt på diktaturet i Egypt.

Totalt er det nå 13 presidentkandidater egypterne kan stemme over den 23. og 24. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt