Dømt til ti års straffarbeid i Nord-Korea

Nord-Korea hevder Kim Dong-Chul drev spionasje og jobbet for å undergrave myndighetene. Nå er den amerikanske statsborgeren dømt til ti års straffarbeid.

Kim Dong-Chul

Amerikanske Kim Dong-Chul er dømt til ti års straffarbeid for spionasje.

Foto: KYODO / Reuters

Dommen mot Kim Dong-Chul kommer en drøy måned etter at den amerikanske statsborgeren tilsto de påståtte lovbruddene på en pressekonferanse i Pyongyang.

Med bøyd hode fortalte han journalister hvordan han hadde stjålet militære hemmeligheter og ba om å bli benådet.

62-åringen, som opprinnelig er fra Sør-Korea, ble amerikanske statsborger i 1987.

Ifølge nordkoreanske medier ble Kim arrestert i den økonomiske sonen Rason, mellom Nord-Korea og Kina. Han hadde da angivelig på seg en minnepinne med militære og kjernefysiske hemmeligheter.

Påtvungne offentlige tilståelser er ikke uvanlig i Nord-Korea.

Les også: Javel, Mister Chok

Pressekonferanse med Kim Dong-Chul

Pressekonferansen der Kim Dong-Chul tilstår spionasje mot Nord-Korea i mars.

Foto: KCNA / Reuters

– Jobbet for USA og Sør-Korea

Kim Don-Chul ble introdusert for Sørkoreanske spioner av amerikansk etterretning mens han bodde i Virginia, har det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua tidligere meldt.

– Man kan si at mitt arbeid mot det nordkoreanske regimet var initiert av amerikanske myndigheter, fortalte Kim journalister.

I et intervju med CNN fortalte Kim hvordan han hadde gjennomført hyppige reiser til den økonomiske sonen Rason. Kim var flankert av nordkoreanske vakter under hele intervjuet.

Dommen mot Kim Dong-Chul kommer i en periode hvor forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen er svært spent. Regimet har de siste dagene gjennomført flere prøveoppskytinger av mellomdistanseraketter, den siste i går. Torsdagens prøveoppskyting kommer bare fire dager etter at regimet gjennomført en angivelig vellykket test av en rakett som ble skutt opp fra en ubåt.

Nord-koreansk missil skutt opp fra ubåt

Dette bildet, offentliggjort av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, skal vise oppskytingen av et missil fra en ubåt.

Foto: KCNA / Afp

Hastemøte i FN

Gårsdagens prøveoppskyting skal ha vært mislykket, men den militære aktiviteten bekymrer verdenssamfunnet. I går møttes FNs sikkerhetsråd til et hastemøte for å diskutere situasjonen.

Sikkerhetsrådet forbereder nå en reaksjon på Nord-Koreas mange prøveoppskytinger, sa Kinas FN-ambassadør etter møtet.

Ifølge BBC er det også ventet at Nord-Korea vil gjennomføre en ny kjernefysisk prøvesprengning i løpet av kort tid.

Den økte militære aktiviteten settes i sammenheng med partikongressen i Nord-Korea som trolig skal holdes 6. mai. Dette blir i så fall den første på nesten 40 år. Her er det ventet at landets leder, Kim Jong-un, vil befeste sin makt over landet.

Les også: Nord-Korea: – Sprengte hydrogenbombe

SISTE NYTT

Siste nytt