Amerikaner dømt til straffarbeid i Nord-Korea

Matthew Miller rev i stykker turistvisumet sitt og ropte høyt på gaten at han ville søke politisk asyl i Nord-Korea. Nå er han dømt til seks års straffarbeid for denne handlingen, melder nordkoreanske medier.

Matthew Todd Miller sitter i vitneboksen under rettsaken mot ham i Nord-Korea

Matthew Todd Miller sitter i vitneboksen under rettsaken mot ham i Nord-Korea, godt bevoktet av to tilsynelatende strenge vakter.

Foto: KCNA / Reuters

Kunngjøringen fra det statlige nyhetsbyrået KCNA kom søndag, samme dag som rettssaken mot ham startet. Det er imidlertid ikke kjent hva han var tiltalt for.

Miller ble pågrepet i Nord-Korea 10. april i år, og KCNA meldte da at amerikaneren hadde revet i stykker turistvisumet sitt og ropt at han ville søke om asyl. Dette var et grovt brudd på nordkoreansk lov, het det videre.

Søndag ble Miller dømt til seks års straffearbeid. Det er foreløpig ukjent hva straffearbeidet vil bestå av.

Ingen diplomatiske forbindelser

Selv om Nord-Korea jevnlig fordømmer USA som sin erkefiende, kan amerikanere besøke landet som turister. Det amerikanske utenriksdepartementet fraråder derimot alle reiser av amerikanske borgere til Nord-Korea.

I tillegg til Miller sitter to andre amerikanere fengslet i Nord-Korea.

56 år gamle Jeffrey Fowle ble pågrepet 29. april. Han skal angivelig ha glemt en bibel på hotellrommet, noe som var nok til å bli pågrepet. Ifølge nord-koreanske myndigheter har Fowle har brutt loven ved å «opptre i strid med formålet med turisme»

Misjonæren Kenneth Bae ble pågrepet i 2012 og er dømt til 15 års straffarbeid for undergravning av den nordkoreanske staten.

Forferdelige fangeleirer

Amnesty International har i flere år kartlagt forholdene i Nord-Koreas beryktede fangeleirer.

Livet i fangeleirene skal være uutholdig med hardt arbeid, daglige henrettelser og tortur. Flere fanger må ty til å spise rotter eller plukke maisfrø ut fra dyreekskrementer for å overleve. Blir man tatt for dette risikerer man isolasjon eller annen form for tortur, forteller tidligere fanger til Amnesty.

Det er uvisst hvilket fangeleir den amerikanske fangen må tilbringe de neste seks årene av livet sitt i.

USA har ingen diplomatiske forbindelser med Nord-Korea. Den svenske ambassaden fungerer i stedet som bindeledd mellom Washington og Pyongyang.

Shin Dong-hyuk satt 23 år i nordkoreansk fangenskap. Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrevet bok om historien hans.

VIDEO: Nordkoreanske Shin Dong-hyuk ble født i en fangeleir og rømte etter 23 år. Her sammen med forfatter og journalist Blaine Harden på besøk hos NRK i 2012.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt