NRK Meny
Normal

Fem dømt til døden for Xinjiang-uro i Kina

En domstol i Kinas urolige Xinjiang-region har dømt ytterligere fem mennesker til døden for drap og andre forbrytelser begått under urolighetene i juli.

Urolighetene i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina i juli
Foto: Xinhua, Shen Qiao / Scanpix/AP

I tillegg ble to personer idømt livsvarig fengsel av en domstol i den regionale hovedstaden Urumqi, ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

I november ble ni mennesker henrettet etter å ha blitt dømt for å ha spilt en rolle under urolighetene, som ifølge regjeringen kostet nesten 200 mennesker livet og førte til at 1.600 ble skadd.

Sammenstøtene i Xinjiang i sommer var de verste urolighetene i Kina på flere tiår. Hittil er 21 mennesker dømt for ulike voldsforbrytelser, blant dem de ni som ble henrettet nylig. De 21 er dømt for blant annet drap, brannstifting, ran og ødeleggelse av eiendom.

Kinas omkring åtte millioner tyrkiskspråklige uigurer har lenge anklaget Kinas sentrale myndigheter for religiøs, politisk og kulturell undertrykking, noe regjeringen avviser. Navnene til de fem som ble dømt til døden torsdag, tyder på at de er uigurer.

Myndighetene hevder på sin side de står overfor en alvorlig terrortrussel fra muslimske separatister i Xinjiang. Men menneskerettsgrupper anklager sentralregjeringen for å overdrive faren for å rettferdiggjøre undertrykking av befolkningen i den vidstrakte regionen på grensen til Sentral-Asia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt