Hopp til innhold

Dømt til døden for gjengvoldtekt og drap

Fire menn som er funnet skyldig i voldtekt og drap på 23 år gammel kvinne i New Delhi, ble fredag dømt til døden.

Dømt til døden for gjengvoldtekt i India

De fire mennene ankom rettslokalet i en politibuss.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

De fire ble funnet skyldig tidligere denne uka, og påtalemyndigheten krevde umiddelbart dødsstraff ved hengning.

Det ble tatt til følge av dommer Yogesh Khanna fredag, melder AFP. For å dømme de tiltalte til døden, må dommeren ifølge indisk lov bevise at saken står i en særstilling.

– I disse tider, når antall forbrytelser mot kvinner øker, kan ikke retten se bort fra denne grusomme handlingen. Den har sjokkert landets kollektive samvittighet, sier Khanna.

En av mennene skal ha brutt sammen i gråt da dommen ble lest opp, mens det skal ha brutt ut jubel blant folkemengden som hadde samlet seg utenfor rettslokalet.

– Alle fikk dødsstraff, var den korte kommentaren til forsvareren A.P. Singh.

Faren til offeret, som hele tiden har krevd dødsstraff for alle fire, sier han er fornøyd med dommen.

– Vi er veldig glade. Rettferdigheten har seiret, sier han.

Demonstranter utenfor rettslokalet i New Delhi

Demonstranter utenfor rettslokalet i New Delhi.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Vil anke

Mennenes forsvarere har varslet at de vil anke dommen, og hevder klientene deres er utsatt for en urettferdig, politisk motivert rettergang.

Ifølge AFP må dommen fortsatt godkjennes av New Delhis høyeste domstol. De fire har fortsatt mulighet til å anke helt til landets høyesterett, noe som kan ta flere år.

India dømmer i snitt rundt 130 mennesker til døden hvert år, men har bare henrettet tre personer i løpet av de siste 17 årene, skriver Reuters.

«Kaldblodig drap»

Under rettssaken kom det frem at gjerningsmennene hadde drukket tett før overfallet, og at den antatte gjenglederen hadde planlagt å ta livet av ofrene for å skjule alle spor.

De skal ha kjørt rundt i en buss som ikke var i rute da de så 23-åringen og vennen hennes på en bussholdeplass. Vennen ble banket opp, og kvinnen ble voldtatt gjentatte ganger, blant annet med et jernrør. Hun døde av skadene.

Da de fire ble funnet skyldige, slo dommeren fast at de sto bak «et kaldblodig drap på en hjelpeløs person».

De brutale detaljene førte til voldsomme demonstrasjoner i India, og myndighetene godkjente i februar en ny lov som åpner for dødsstraff i alvorlige voldtektssaker.

Les: Unge indiske kvinner danner borgervern
Les: Indias nasjonalforsamling skjerper straffen for voldtekt

To andre menn var også tiltalt for ugjerningen. En tok livet sitt i fengsel, og den andre er dømt til tre års rehabilitering ettersom han var mindreårig da overfallet fant sted.

SISTE NYTT

Siste nytt