Hopp til innhold

Dømt til å betale 95 milliarder i tobakk-bøter

Tre tobakkselskaper i dømt til å betale rundt 95 milliarder norske kroner til røykere i den kanadiske provinsen Quebec. Noe av boten må de betale enten de anker dommen eller ei.

Lise Blais og Mario Bujold

Mannen til Lise Blais døde av lungekreft. Hun sier han ville vært glad over den kanadiske dommen.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Dommer Brian Riordan sier at selskapene valgte profitt og fortjeneste fremfor helse da de ikke informerte kunder og myndighetene om helsefarene ved å røyke.

– Selskapene tjente milliarder av dollar på bekostning av lunger og svelg og kundenes generelle helse. Hvis de får fortsette slik, hvilken beskjed gir det til andre virksomheter som i fremtiden vil befinne seg i en lignende moralsk konflikt?, skriver han i dommen.

Den enorme pengesummen skal fordeles til røykere som har blitt syke etter mange års forbruk.

– De løy i over 50 år

– Jeg er så lettet, sa Lise Blais ifølge den kanadiske kringkasteren CBS da dommen var klar. Mannen hennes, Jean-Yves Blais, døde av lungekreft da han var 68 år gammel.

Saksøkernes advokat sier at tobakkselskapene løy i over 50 år.

– De løy til alle...og ikke bare det, og de ble enige om å lyve, sier Bruce Johnston.

JTI-Macdonald, Imperial Tobacco og Rothmans, Benson & Hedges har allerede opplyst at de kommer til å anke dommen, men de er likevel pålagt å betale minst 6,3 milliarder kroner i løpet av de neste to månedene.

– Siden 50-årene har kanadiere vært klar over farene ved å røyke. Og denne kunnskapen har blitt forsterket av advarsler på sigarettpakkene i over 40 år, heter det i en uttalelse fra JTI-Macdonald.

SISTE NYTT

Siste nytt