Dømt til 223 piskeslag for å ha laget dokumentar om iransk graffiti

Den fengslede filmskaperen bedyrer at han ikke er en politisk aktivist.

Keywan Karimi

PISKES: Keywan Karimi har fortsatt ikke fått straffen for filmen han laget om graffiti i hjemlandet.

Foto: HO / Afp

Keywan Karimi ble pågrepet av den iranske revolusjonsgarden i 2013 og satt to uker i isolasjon, etter å ha laget dokumentaren «Skrift på byen» som handler om graffiti i hovedstaden Teheran.

Filmen har aldri blitt vist offentlig i Iran, men myndighetene mener den kurdiske filmskaperen laget regimekritisk propaganda og at han har fornærmet religiøse verdier.

– Ikke politisk

Anklagene ble etter hvert utvidet til å omfatte alkoholbruk, utenomekteskapelige forhold og fremstilling av pornografi.

Karimi ble i 2015 dømt til seks års fengsel og 223 piskeslag. Massive internasjonale protester førte derimot til at dommen ble redusert med fem år.

I et telefonintervju med nyhetsbyrået AFP avviser 33-åringen anklagene som latterlige.

– Alt jeg har gjort er å filme det som står på veggene i Teheran. Jeg er ingen politisk aktivist. Jeg er ikke fengslet for å ha gjort opprør mot regimet, men fordi jeg er filmskaper, sier Karimi til AFP.

Venter på straffen

Filmskaperen er foreløpig ikke fengslet og piskeslagene er heller ikke fulbyrdet. Han forteller at han jevnlig blir kontaktet av politiet, men at han så langt ikke har blitt pågrepet.

– Jeg venter på at de skal komme og hente meg. Støtten og solidariteten jeg har fått fra filmverdenen har hjulpet meg og gjør meg varm om hjertet, sier han.

Han mener myndighetenes reaksjon på filmen hans sier mye om forholdene i Iran.

– Mitt kunstneriske uttrykk blir sett på som opposisjonelt. Jeg ønsker ikke å gjøres til en helt. Det er ikke viktig for meg om noen ser filmene mine eller jeg blir kjent. Film er det som gir livet mitt mening, sier Karimi.

SISTE NYTT

Siste nytt