Hopp til innhold

Dømt journalist var kilde for NRK

Den ene av journalistene som ble dømt til sju års fengsel i Kairo, var kilde for NRK i fjor vår. Verden rundt kommer det sterke reaksjoner på dommen mot de tre journalistene.

Mohammed Fahmy i rettssalen

FRILANSET FOR NRK: Én av Al Jazeera-journalistene som i dag ble dømt til sju års fengsel, kanadisk-egyptiske Mohamed Fadel Fahmy, hjalp NRK med saker fra Egypt i fjor. Bildet viser Fahmy i rettssalen 22. mai i år.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

Mohamed Fadel Fahmy skal ha reagert så kraftig at han måtte dras ut av rettssalen av fangevokterne etter domsavsigelsen i dag, skriver BBC.

Fahmy, som er kanadisk-egyptisk, er leder for Al Jazeeras Kairo-kontor, men har tidligere hjulpet flere norske medier med å dekke saker fra Egypt.

Han var blant annet en viktig kilde for NRK da en norsk kvinne ble tatt som gissel i Sinai i mars i fjor.

Familiemedlemmer til de dømte journalistene brøt ut i gråt etter at dommeren forkynte fengselsstraffen i dag.

– Dette er renskåret korrupsjon. Det er en korrupt og politisert sak, og alt er galt i denne saken, sa Adel Fadel Fahmy, bror til Mohamed Fahmy, til Reuters.

Vekker sterke reaksjoner

Dommen har vakt sterke reaksjoner verden rundt.

Siden de tre ble arrestert for rundt seks måneder siden, har saken deres ført til stort engasjementet for journalisters rettssikkerhet og mer generell pressefrihet.

Gjennom emneknaggen #FreeAJStaff har kjente TV-personligheter, som CNN-programlederen Christiane Amanpour, bidratt i en kampanje for å rette søkelyset mot de tre journalistenes sak.

Laster Twitter-innhold

I går dedikerte også New York Times baksiden på sin søndagsutgave til å støtte journalistene og pressefrihet:

Laster Twitter-innhold

Al Jazeera sier i en uttalelse at anklagene mot de tre er falske, og at rettssaken har vært preget av uriktigheter. For eksempel skal det ikke finnes bevis.

– Det at de tre har blitt holdt fengslet i 177 dager er et overgrep. At de nå er dømt trosser logikk, vett og enhver form for rettferdighet, sier administrerende direktør, Al Anstey.

Politiske reaksjoner

Det har også kommet kraftige reaksjoner fra politisk hold. Den ene av de tre domfelte, korrespondenten Peter Greste, er australsk statsborger.

Men til tross for at Australias statsminister Tony Abbott tidligere har anmodet om australierens løslatelse direkte til Egypts president, ble han og hans kolleger altså dømt til flere års fengsel i dag.

Australias utenriksminister, Julie Bishop, fortalte at de er svært skuffet over resultatet.

– Vi kan rett og slett ikke forstå hvordan retten kunne komme til denne konklusjonen, sa hun.

Dommen i dag har også ført til at Storbritannia kaller Egypts ambassadør til landet inn på teppet.

På sitt overraskelsesbesøk i kriserammede Irak skal USAs utenriksminister John Kerry ha sagt til journalister at han fordømmer den «skremmende og drakoniske» dommen. Etter uttalelsen fulgte en kritisk pressemelding fra det hvite hus.

– Å dømme journalister som rapporterer informasjon som ikke stemmer overens med Egypts myndigheters narrativ, er å overse de grunnleggende prinsippene om pressefrihet og er et hardt slag mot en demokratisk fremgang i Egypt, heter det i pressemeldingen.

Reaksjonene mot dommene raser på sosiale medier mandag kveld. Den britiske tv-kanalen Channel 4 endte sin nyhetssending med å filme sine medarbeidere med bind om munnen for å signalisere sin støtte til journalistene:

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt