Mener han ble voldtatt - dømt for rasistdrap

Den 28 år gamle tidligere gårdsarbeideren Chris Mahlangu ble i dag dømt for drapet på den sørafrikanske rasistlederen Eugene Terre’Blanche.

Chris Mahlungu på vei inn i retten i Terre'Blanche-saken

Chris Mahlungu ble ført inn med håndjern da han ankom rettslokalet i dag.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Eugene Terreblanche

Den ytterliggående sørafrikanske høyrelederen Eugene Terre'Blanche ble drept for to år siden.

Foto: AP
Sengen der Euguene Terre'Blanche ble funnet drept

I denne sengen ble Terre'Blanche funnet drept for litt over to år siden.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

I dag startet sluttprosedyrene etter drapet på den 69 år gamle lederen for den halvfascistiske og rasistiske Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) for to år siden.

Retten fant Chirs Mahlangu skyldig, mens den 18 år gamle medtiltalte ble frifunnet for drapet, men dømt for ran i saken som har provosert frem raseopptøyer og satt fokus på seksuelle overgrep på hvite farmer i Sør-Afrika.

Slått i hjel

I april for to år siden ble Terre’Blanche brutalt slått til døde med jernrør og jungelkniver av de to tiltalte på sin egen farm like utenfor i den lille byen Ventersdorp, nordvest i Sør-Afrika.

Han ble funnet i sin egen seng, med oppkneppet bukse og tildekket av sæd, men retten festet ikke noe lit til de tiltaltes versjon av hva som skjedde den skjebnesvangre april-kvelden.

– Jeg finner det merkelig at Mahlangu ikke selv ønsket å forklare seg om overgrepet, og jeg mener han i ettertid valgte å tilføye dette. Jeg har derfor avvist at han ble voldtatt, sier dommer John Horn i domsavsigelsen i dag, ifølge sørafrikanske medier.

Mahlangu og den nå 18 år gamle medtiltalte meldte seg selv like etter drapet, og står anklaget for mord og forsøk på ran.

Ifølge tiltalen drepte de to Terre’Blanche etter en lønnskrangel, men selv hevder de at de ble skjenket fulle av 69-åringen før han forsøkte å voldta dem.

I Sørafrikanske aviser like etter drapet hevdet forsvaret at Terre’Blanche hadde kjørt de to tiltalte til en lokal brennevinssjappe der han hadde kjøpt inn store mengder alkohol til de tre bare timer før han ble funnet drept i sin egen seng.

Demonstrasjoner

Utenfor rettslokalet i Ventersdorp har en liten gruppe av Terre’Blanche-tilhengere under hele rettssaken samlet seg. De har stått med plakater der de har skrevet «Stopp drepingen av farmere» og «Vi vil ha rettferdighet», og viftet med AWBs røde og svarte svastikalignende flagg.

Støttespillere til Terre'Blanche samlet utenfor retten

Utenfor retten i Ventersdorp har flere støttespillere til Terre'Blanch samlet seg for å vise verden hva de mener.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

På andre siden av gaten har meningsmotstanderne samlet seg med sine plakater. «Ned med AWB», «Takk skal du ha Mahlangu» har de skrevet, men også: «Hvor er underbuksene dine ET?», med klar henvisning til hvordan Terre’Blanche ble funnet.

Halvmilitær bevegelse

AWB-bevegelsen ble startet av Terre’Blanche, som i flere tiår har markert seg som en av de mest fanatiske forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika. Han bygde opp den halvmilitære bevegelsen av bevæpnede medlemmer som ofte marsjerte i brune khaki-uniformer.

Enken etter Euguene Terre'Blanche, Martie og deres datter ankommer retten.

Enken etter Euguene Terre'Blanche, Martie og deres datter ankommer retten.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

AWB forsøkte blant annet å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre flere bombeattentater, og flere AWB-medlemmer har også blitt pågrepet for voldsbruk og drap opp gjennom årene.

Terre'Blanche bygde senere opp Ystergarde, en såkalt elitestyrke innen AWB som var i besittelse av store mengder våpen, ammunisjon og sprengstoff da politiet til slutt slo til mot dem.

Eugene Terre'Blanche markerte seg alt på 1960-tallet som en varm forsvarer av apartheid, og han gikk hardt ut mot daværende statsminister B. J. Vorster, og omtalte ham som liberal. Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler, og regnes av historikere som apartheidsystemets far.

Terre’Blanche ble arrestert i 2001 for drapsforsøk på en svart sikkerhetsvakt, men løslatt i 2004.

Straffeutmålingen er ennå ikke klar og Chris Mahlangu står nå foran en mulig livstidsdom, mens 18-åringen, som var 15 da drapet skjedde, blir behandlet som mindreårig. Ingen av de dømte ønsket å avgi forklaring i retten.

SISTE NYTT

Siste nytt