NRK Meny
Normal

Dømt for å skulle sprenge sju fly

Tre menn er i en britisk domstol kjent skyldig i å ha planlagt omfattende terrorangrep mot flere passasjerfly.

flyplass-kontroll

Terrorplanene som ble avslørt, førte til en omfattende kontroll på flyplassene verden over. Her fra Denver i USA der en flaske med barnemat kontrolleres.

Foto: KARL GEHRING / AP

De tre som alle er britiske statsborgere, produserte hjemmelagede bomber ved å fylle brusbokser med flytende sprengstoff.

– Dersom de hadde lyktes, ville de ha drept tusenvis av mennesker om bord og kanskje også flere om de hadde detonert bombene over land, sier en kilde i politiet.

Skulle sprenge fly over Atlanteren

Planen var å ta seg om bord i hvert sitt fly fra Storbritannia til USA og Canada for så å sprenge flyene over Atlanterhavet.

Aktor hevdet at planen var på å sprenge sju fly samtidig på vei til San Francisco, Toronto, Washington, New York og Chicago.

Britisk politi fikk avverget angrepet få dager før det skulle bli satt ut i live. De tre ble arrestert i 2006. Dagens kjennelse i Woolwich Crown Court markerer sluttet på en av de lengste terroretterforskningene i Storbritannia.

Fire frikjent

Fire andre menn ble frikjent for planene om å sprenge fly. En annen mann som stod tiltalt, ble ikke dømt fordi dommerne ikke kunne bli enige om skyldspørsmålet.

De tiltalte hevdet på sin side at de bare var ute etter en politisk markering. De ville skremme folk på flyplassene med mindre eksplosjoner.

To av de tre nå dømte lagde selvmordsvideoer der de fordømmer Vesten. I en av demi advares britene om at de kan vente seg mange «martyraksjoner», melder BBC.

Les også: Terrormistenkt rømte fra fengsel

Flyplasskaos

Arrestasjonen av de tre førte til de strenge restriksjonene mot å ta med seg flytende væske inn på fly verden over.

Det oppstod kaotiske tilstander på flyplassene og store forsinkelser i flytrafikken..

Dømt for planer om flyterror

De tre dømte: Abdulla Ahmed Ali (28), Assad Sarwar (29) og Tanvir Hussain (28)

Foto: HO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt