Domstol sier Trump må slippe CNN-journalist inn i Det hvite hus igjen

En føderal dommer i USA har besluttet at Det hvite hus umiddelbart må gi CNN-journalist Jim Acosta tilbake presse­akkrediteringen sin inntil videre.

Trump Donald Trump, Jim Acosta

President Donald Trump ba til slutt CNN-reporter Jim Acosta om å slutte å prate under et pressemøte forrige uke.

Foto: Evan Vucci / AP

Acosta fikk akkrediteringen sin inndratt etter å ha havnet i en konfrontasjon med Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus, noe som igjen fikk CNN til å saksøke den amerikanske presidenten og flere av hans rådgivere.

Fredag slo dommer Timothy Kelly i District of Columbia fast at Acosta må få tilbake akkrediteringen sin inntil videre.

Det til tross for at Det hvite hus har hevdet at Trump har brede fullmakter til å begrense medienes tilgang.

- Du er en frekk, fæl person, sa Donald Trump til CNN-journalisten som stilte spørsmål på pressekonferansen om valgresultatet.

Se krangelen som førte til at Acosta mistet akkrediteringen til Det hvite hus.

– Bryter pressefriheten

Presseakkrediteringen gir reportere tilgang til pressemøter og andre arrangementer på Det hvite hus. CNN mener inndragningen bryter Acosta og kanalens rettigheter etter første og femte grunnlovstillegg, som blant annet omhandler presse- og ytringsfrihet.

Dommer Kelly sier Acosta må få disse rettighetene tilbake umiddelbart, mens vi venter på domstolenes behandling av CNNs søksmål mot Trump. Han avviser samtidig påstanden fra Det hvite hus om at CNN like gjerne kunne sende en annen reporter.

Donald Trump sier det vil få konsekvenser dersom journalister «ikke oppfører seg» i Det hvite hus fremover.

– Hvis folk ikke følger reglene, havner vi i retten igjen. Og da vinner vi. Men enda viktigere er det at vi kommer til å gå bort (fra pressemøtene, journ. anm.) Da blir dere ikke fornøyd, for vi gir gode seertall, sier han.

– Ytringsfrihet og pressefrihet er viktigere for meg enn noen tror, men man må oppføre seg i Det hvite hus, legger han til.

Krangel om berøring

Acosta stilte en rekke spørsmål om innvandring under pressemøtet med Trump forrige uke. Presidenten ba ham flere ganger om å slutte å snakke.

– Det holder, sa Trump, før han kalte Acosta frekk.

Få timer senere hadde Acosta mistet akkrediteringen, uten at det er kjent hvem som besluttet dette.

Etter Trumps beskjed om at Acosta skulle gi ordet videre til andre journalister, forsøkte en kvinnelig praktikant å ta mikrofonen fra CNN-journalisten.

Trumps talsperson Sarah Huckabee Sanders har hevdet at Acosta «la hendene sine på en ung kvinne som bare forsøkte å gjøre jobben sin som praktikant i Det hvite hus». Dette nekter Acosta for å ha gjort.

Sanders har siden publisert en video av hendelsen på Twitter. Flere medier, blant andre The New Yorker, hevder at videoen er manipulert.

Laster Twitter-innhold

Saken er oppdatert med en kommentar fra Trump etter kjennelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt