NRK Meny
Normal

Dømt til å bli blind - straffen utsatt

Iranske myndigheter har utsatt gjennomføringen av dommen mot en mann som var dømt til å få dryppet syre i øynene.

Amneh Bahrami

Ameneh Bahrami ble blind og vansiret etter at Majid Mohavedi kastet syret på henne.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Det melder det iranske nyhetsbyrået ISNA uten å oppgi kilde. Dommen skulle ha vært fullbyrdet i dag tidlig på et sykehus i Teheran, men er utsatt på ubestemt tid.

Gjengjeldelsesstraff

Majid Movahedi ble dømt til denne gjengjeldelsesstraffen i 2009, etter at han ble kjent skyldig i å kastet syre i ansiktet på medstudenten Ameneh Bahrami som ikke ville gifte seg med ham. Hun fikk store skader i ansiktet og på kroppen. Hun ble blind på det ene øyet og fikk sterkt redusert syn på det andre. Hun bor i Spania der hun har fått legebehandling i flere år.

Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og en rekke land og menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert straffemetoden. Norsk UD er blant dem som har protestert.

Amnesty International krevde i går at straffen måtte utsettes.

- Grusom straffemetode

- Uansett hvor forferdelig forbrytelsen var, så er straffemetoden grusom og umenneskelig. Iranske myndigheter har en forpliktelse til ikke å iverksette den, skrev Amnesty i går.

Den vansirede kvinnen har bifalt straffen, og skulle selv ha dryppet syre i øynene på gjerningsmannen. Hun har tatt turen fra Spania til Teheran.

Offeret fornøyd

Før nyheten om utsettelsen ble Ameneh Bahrami intervjuet.

- Jeg har lidd mye de siste årene, men nå er jeg glad. Dommen er fullt ut i tråd med lovverket, og jeg vil gjerne fullbyrde den. Dersom det ikke går, skal en lege som justismyndighetene utpeker gjøre det, sa hun.

Ameneh Bahrami støtter prinsippet om gjengjeldelsestraff. Hun tror straffen kan avskrekke andre med planer om å kaste syre på kvinner i Iran. Flere tilfeller har vært rapportert de siste årene.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt