Hopp til innhold

Dom mot Varg Vikernes faller i dag

I dag blir det klart om han blir dømt for oppfordring til rasehat og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

Varg Vikernes, Paris

Da Varg Vikernes møtte for retten i Paris i juni, stilte også mange av tilhengerne hans opp for å vise sin støtte.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

I begynnelsen av juni møtte Vikernes for retten i Paris, tiltalt på grunn av utsagn han skal ha rettet mot muslimer og jøder på internett. Aktor la ned påstand om betinget fengsel i fire til seks måneder og en bot på minst 5.000 euro.

Vikernes gikk kraftig ut mot tiltalen i retten. Han sa han ikke har skrevet noe av de ti utdragene som ble lest opp fra bloggen hans. Han hevdet bloggen var blitt forfalsket og at det er et stort problem at folk utgir seg for å være ham, og at han derfor har byttet navn til Louis Cachet.

Nordmannen gjentok at bevismaterialet han er blitt forelagt ikke samsvarer med det som er publisert på hans blogg.

– Det finnes mange tusen artikler på nettet publisert i mitt navn, men jeg er familiefar og har ikke kapasitet til å forfølge alt, sa Vikernes, og lanserte teorien om at noen kan ha laget en helt identisk blogg i hans navn.

Julien Freyssinet

I juni sa advokat Julien Freyssinet til NRK at han ikke kan svare på om de omstridte innleggene på Vikernes' blogg er skrevet av nordmannen eller ei. – Det er opp til påtalemyndigheten å eventuelt bevise det, sa Freyssinet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Han har tidligere sagt til NRK at han mener fransk politi har fabrikkert bevisene mot ham. Forsvareren hans, Julien Freyssinet har sagt at han opplever saken mot Vikernes som et forsøk fra politiet på redde noe av stumpene etter den dramatiske politiaksjon i fjor sommer.

Var siktet for terrorplanlegging

Saken mot den tidligere drapsdømte nordmannen fikk en dramatisk start i fjor sommer da fransk antiterrorpoliti stormet småbruket hans på den franske landsbygda i Corréze.

De anklaget ham for terrorplanlegging, men etter tre dager i varetekt ble han løslatt uten noen terrortiltale. I stedet ble det en tiltale om oppfordring til rasehat, og Vikernes møtte i straffedomstolen i Paris i juni.

Vikernes har tidligere uttalt at han kommer til å anke hvis han blir dømt.

SISTE NYTT

Siste nytt