Hopp til innhold

Dolly Parton fikk vaksinen hun har betalt for

Countrystjernen Dolly Parton spyttet inn én million dollar da verden lette etter en kur mot koronaviruset. Nå har hun fått første dose av vaksinen hun selv har vært med og finansiert.

SE VIDEO: Dolly Parton har gjort om en av sine store slagere «Jolene» i forbindelse med vaksinetakningen, i håp om å overtale noen av sine landsmenn til å gjøre som henne.

Tilfeldighetene gjorde at Dolly Parton for mange år siden ble kjent med legen Naji Abumrad, som jobber ved Vanderbilt-universitetet i Nashville, i Partons hjemstat Tennessee.

Abumrad behandlet Parton etter at hun hadde vært involvert i en mindre bilulykke.

Møtet på sykehuset ble til et livslangt vennskap mellom en av verdens store countrystjerner og den libanesiske legen og forskeren.

Abumrads sønn har fortalt til The Washington Post at han trodde faren først tullet da han fortalte at han jevnlig hadde kontakt med Dolly Parton, og at de diskuterte vitenskapelige spørsmål. Inntil han selv tok telefonen og Parton presenterte seg og spurte etter faren.

Donerte en million dollar

Den verdenskjente stjernen er kjent for sjenerøse bidrag til alt fra forskning til finansiering av skolegang for fattige barn.

Da Parton fikk vite av Abumrad i vår hvordan forskningsinstitusjoner i all hast forsøkte å få kunnskap om det nye koronaviruset som spredde seg i rekordfart, gav Parton umiddelbart løfte om 1 million dollar til virusforskningen.

Hun opprettet «Dolly Parton covid-19 Research Fund».

– Pengene gjorde det mulig å påskynde det vitenskapelige arbeidet med tester og vaksiner. Uten tvil førte finansieringen til at vi kom 10 ganger raskere til målet med å utvikle en vaksine, sa Naji Abumrad til The Washington Post.

Arbeidet ved Vanderbilt-universitetet munnet ut i vaksinen som det amerikanske legemiddelselskapet Moderna nå produserer.

– Jeg føler jeg har fått mer anerkjennelse enn jeg fortjener. Men jeg er glad for å ha vært en liten del av dette, og at det sådde et frø som har vokst til noe stort, sier Parton selv om sitt bidrag.

Dolly Parton får en dose av Modernas koronavaksine ved Vanderbilt University Medical Center i Nashville.

Legen Naji Abumrad ved Vanderbilt-universitetet setter sprøyten med Modernas vaksinedose på Dolly Parton. Hun støttet tidlig forskningen på koronaviruset, som endte i vaksiner.

Foto: @dollyparton / Reuters

Første stikk i går

Da Parton i går amerikansk tid skulle få sin første dose med vaksinen, var det Naji Abumrad selv om satte sprøyten.

Den nå 75 år gamle sangeren har fått tilbud om å få vaksinen tidligere, men ville ikke snike i køen.

– Jeg kommer til å få den. Jeg ønsket ikke å snike i køen. Jeg donerte ikke pengene så jeg kunne bli beskyttet. Jeg gjorde det for alle, sa Parton til CNN i starten av februar.

Endret slager

Før stikket kom sa stjernen spøkefullt at hun håpet at den medisinske forskeren hadde tjuvtrent på forhånd. Etter vaksineringen la stjernen ut en video på sosiale medier, hvor hun oppfordret amerikanerne til å la seg vaksinere.

– Jeg er gammel nok til å få vaksinen. Og jeg er smart nok til å ta vaksinen, sa Parton med et smil.

Laster Twitter-innhold

Hun har også gjort om en av sine store slagere for anledningen, klassikeren «Jolene», hvor refrenget nå lyder: «Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine, I'm begging of you please don’t hesitate. Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine, because once you're dead, then that's a bit too late.»

– Jeg prøver å være litt morsom, men jeg er dødsens alvorlig når det kommer til vaksinen. Vi ønsker alle å vende tilbake til normalen, sa Parton.

Fremskynder vaksinemålet for USA

USAs president Joe Biden sa i går at landet nå ligger foran skjemaet med vaksineringen.

Alle voksne i USA skal ha fått tilbud om koronavaksine før utgangen av mai, lovet presidenten. Opprinnelige var planen å nå dette målet innen utgangen av juli.

Laster Twitter-innhold

En av årsakene er at amerikanske helsemyndigheter i helgen nødgodkjente en tredje koronavaksine, fra selskapet Johnson & Johnson.

Samtidig, få dager før varslet selskapet om at de hadde støtt på utfordringer i den komplekse produksjonsprosessen, som gjorde at produksjonen av vaksinen gikk saktere enn antatt.

Nå får Johnson & Johnson hjelp fra konkurrenten Merck & Co med å produsere vaksinen, en samarbeidsavtale presidenten selv skal ha vært med og forhandlet frem.

Samarbeidet skal sikre at planen om å produsere 20 millioner doser innen utgangen av mars og 100 millioner vaksinedoser innen utgangen av juni holder.

Laster Twitter-innhold

Vaksinen fra Johnson & Johnson skiller seg ut fra vaksinene til Moderna og Pfizer/Biontech, med at den virker fullt ut med bare en dose, der de andre trenger to.

Vaksineringen med de fire millionene dosene som Johnson & Johnson allerede har fått produsert, startet i går, tirsdag – kun tre dager etter at den ble nødgodkjent.

USAs smittevernekspert Anthony Fauci har oppfordret alle amerikanere om å takke ja til den første dosen med vaksine de får tilbud om, uavhengig av hvilken produsent som står bak.

Tall fra USAs folkehelseinstitutt, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), viste at per 1. mars hadde over 50 millioner amerikanere fått minst én dose med koronavaksine, mens rundt 25 millioner har fått begge dosene som trengs for å være fullvaksinert.

SISTE NYTT

Siste nytt