Doku Umarov på USAs terrorliste

Samme kveld som den russiske presidenten kommer til Det hvite hus har USA plassert den tsjetsjenske geriljalederen på terrorlisten.

Geriljaleder Dokka Umarov

Geriljaleder Doku Umarov har kommet med på USAs terrorliste.

Foto: Kavkazcenter.com / Scanpix/AP

Vestlige land har vært restriktive med å betrakte militante grupper i Kaukasus på samme måte som organisasjoner som Al Qaida blant annet fordi disse gruppene har sprunget ut av sekulære grupper som ønsker å få anerkjent eget område som nasjonalstat etter at Sovjetunionen falt sammen.

Les også: – Jeg beordret Moskva-bombene
Les også: Mannen bak Moskva-bombene?
Les også: Bombe på togstasjon drepte kvinne i Russland
Les også: Offiserer drept i Tsjetsjenia

I anledning den russiske president Dmitrij Medvedevs statsbesøk i USA har, ifølge NY Times , administrasjonen til president Barack Obama gjort et unntak.

Samme dag som den russiske presidenten skal på besøk i Det hvite hus har den tsjetsjenske lederen Doku Umarov blitt plassert på amerikanernes terrorliste sammen med blant annet Al Qaida.

– Trussel mot USA

Umarov, selvutnevnt emir av Det kaukasiske emiratet og Russlands mest ettersøkte geriljaledere, kjemper for en shariastyrt republikk.

Russerne anser ham for å være bakmannen bak bombeangrepene mot metroen i Moskva 29. mars i år. 39 mennesker mistet livet i angrepene.

Obama US Russia Hamburgers

President Barack Obama tok med president Dimitrij Medvedev på hamburgerrestaurant før møtet i Det hvite hus.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Det amerikanske utenriksdepartementet begrunner plasseringen med at Umarov er del av en radikal jihadistisk bevegelse som også er en trussel mot USA.

Fornøyde i Russland

Den amerikanske beslutningen har blitt godt mottatt i Russland. I en leder skriver avisen Komsomolskaya Pravda følgende:

«Det virker som de amerikanske lederne har endelig anerkjent at kaukasiske terrorister og det notoriske Al Quaeda er lenker i den samme kjeden, og nå vi kanskje også Vesten ta seg av de militante og deres internasjonale sponsorer på en ordentlig måte».

Aktiv gruppe

Umarovs gruppe har vært svært aktiv det siste året. De er som nevnt knyttet til aksjonene mot metroen i Moskva i mars.

Video MOSKVA-NY-290310-WW_MXF_Innboks.MP4

President Dimitrij Medvedev lovet å ta de skyldige bak bombeangrepene mot metroen i Moskva.

De skal også ha stått bak bombeangrepet på luksustoget Nevski Ekspress mellom St. Petersburg og Moskva som drepte 28 i desember. Gruppen han leder skal også ha stått bak angrepet som nær drepte den ingushetiske presidenten Yunus-bek Yevkurov.

SISTE NYTT

Siste nytt