Normal

Dødt løp mellom Obama og Clinton

Med litt over to uker til primærvalget i Iowa begynner innledningen til nominasjonene i det demokratiske partiet i USA å ligne på et dødt løp.

Barack Obama og Hillary Clinton.
Foto: LARRY DOWNING / AFP

Meningsmålingene i midten av desember svinger mellom ledelse for Barack Obama og Hillary Clinton, med en knapp ledelse for Obama dersom man tar gjennomsnittet av målingene.

Nominasjonskampen på demokratisk side har fått et langt mer spennende forløp enn de fleste analytikere antok på forhånd.

Iowa og New Hampshire

Barack Obama
Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Det er nemlig ikke utelukket at Obama kan vinne både i Iowa og New Hampshire, de to første valgene som skjer med bare fem dagers mellomrom.

I New Hampshire har Clintons tidligere klare ledelse skrumpet inn, og Obama puster henne i nakken.

Men etter de to første primærvalgene vil Obama ha langt større forsprang for Clinton å ta igjen.

De større statene

I Michigan, som er en av de større statene, leder Clinton på den siste målingen med hele 23 prosentpoeng. Med bare en uke mellom valgene i New Hampshire og Michigan har Obama meget dårlig tid til å snu trenden.

Men med de svingninger som nå kan avleses i nesten daglige meningsmålinger, er intet umulig. Og Obamas beste kort i denne tidlige fasen er valget i South Carolina den 26. januar, der han ligger jevnt med Clinton på de politiske barometre.

Hillary Clinton
Foto: M. Spencer Green / AP

De nasjonale meningsmålingene betyr relativt lite i denne fasen av primærvalgkampen. Primærvalgene avgjøres i den enkelte delstat. Men dersom man ser frem mot "supertirsdagen", eller "tsunami-tirsdagen" som den også kalles, den 5. februar, gir de nasjonale målingene en viss pekepinn.

Clinton leder

Med en ledelse på 18-20 prosentpoeng har Clinton et formidabelt forsprang. Og målingene i kjempestater som California og New York, tyder på at Clinton holder en enda større ledelse.

Med julehelgen for døren vil valgkampen gå inn i en liten pause, før stormen braker løs senere i romjulen og i nyttårshelgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt