NRK Meny
Normal

Dødt løp mellom Clinton og Sanders

Hillary Clintons valgorganisasjon har erklært Clinton som den endelige vinneren etter at hun og Bernie Sanders lenge lå helt likt i nominasjonsvalget i Iowa i natt, melder Reuters. Men dette er ikke offisielt bekreftet.

US-DEMOCRATIC-PRESIDENTIAL-CANDIDATE-BERNIE-SANDERS-HOLDS-IOWA-C

En opprømt Bernie Sanders takker medarbeidere og tilhengere for støtten i Iowa i natt.

Foto: Joshua LOTT / Afp

Clinton lå bare et ørlite hestehode foran Sanders etter at anslagsvis 99 prosent av stemmene var telt opp. Sanders har fått 84 % av stemmene til de yngre, mens Clinton gjorde det langt bedre blant de eldre velgerne, ifølge CNN.

– For ni måneder siden kom vi til denne flotte staten. Vi hadde ingen politisk organisasjon, vi hadde ikke penger, vi var uten et kjent navn og vi utfordret den mektigste politiske organisasjonen i USA, sa en glad Bernie Sanders i sin takketale.

– Seier for Sanders

– Det er en seier for Bernie Sanders at han klarte uavgjort mot Hillary Clinton, mener USA-kjenner og førsteamanuensis Hilde Restad. For noen måneder siden lå Sanders langt bak Clinton på meningsmålingene, men han har bykset fram den siste tiden.

Bernie Sanders tale etter nominasjonsvalg i Iowa.

– Et springbrett

– Vi har gått fra 5 prosent til 50 prosent. Dette er en enorm seier og et springbrett for oss, sa en av Bernie Sanders valgkampmedarbeidere til CNN i morges.

Clintons leir

Stemningen var litt mer avmålt i Hillary Clintons leir, der man hadde regnet Iowa som en sikker seier for bare noen måneder siden.

– Vi har en sjelden mulighet nå. Innad i det demokratiske partiet står vi overfor et veivalg. Vi må tenke grundig gjennom hva partiet skal stå for og diskutere hvordan vi ønsker at fremtiden for landet vårt skal se ut, sa Hillary Clinton til sine støttespillere i natt.

Sammen med sin mann, tidligere president Bill Clinton og datteren Chelsea, innrømmet hun at hun pustet lettet ut, men sa også at hun gleder seg til nye debatter med Bernie Sanders. Clinton understreket at hun er en som vil reformere, en progressiv politiker som får ting gjort, og at målet er å bedre livet til amerikanere flest.

DEM 2016 Clinton Hillary Clinton, Bill Clinton, Chelsea Clinton

– La oss vinne nominasjonskampen! ropte Hillary Clinton, med støtte fra sin mann Bill Clinton og datteren Chelsea. De tre bodde i Det hvite hus fra 1993 – 2001.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Sanders har vist seg å være dyktig til å samle inn penger til valgkampen sin, påpeker Hilde Restad, som er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole. I likhet med Barack Obama i hans første valgkamp har også Sanders fått veldig mange små donasjoner fra vanlige amerikanere.

For Hillary Clinton er dette en gjentakelse fra åtte år tilbake, da den da ukjente Barack Obama dro innpå henne. Også han greide å skape stor entusiasme og engasjementet blant de unge velgerne.

Martin O'Malley ute av dansen

Den tredje og mer ukjente demokratiske presidentkandidaten Martin O'Malley innså nederlaget og kunngjorde i natt at han legger ned sin valgkampinnsats.

Under nominasjonsmøtene ble det tydelig at den demokratiske kampen om å bli kandidat ved høstens presidentvalg er en duell.

Mens både Hillary Clinton og Bernie Sanders lå rett over og rett under 50 prosent fra starten, klarte O'Malley bare å få mellom en halv og en prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt